Slovenija

Razvojni projekti za Pomurje zaradi stečaja RRA Mura v zraku

STA
22. 10. 2015, 19.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po uvedbi stečaja nad Regionalno razvojno agencijo (RRA) Mura ostaja odprto vprašanje, kdo bo namesto nje pripravljal dokumentacijo za razpise, ki bi regiji prinašali močne finančne spodbude. Možnosti je več, tehtnica se nagiba v smer, da bi njeno delo prevzele obstoječe lokalne razvojne agencije, vmes pa bi ustanovili nov javni zavod.

STA

Tako je povedal predsednik sveta regije in župan občine Veržej Slavko Petovar, ki upa na hitro rešitev. V prihodnjih 14 dneh bo namreč ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo poziv k oblikovanju dogovora o razvoju regij, so potrdili na ministrstvu.

Usoda je še odprta
To je ključni instrument regionalne politike razvojnih projektov za finančno obdobje 2014-2020, projekte pa lahko pripravlja le regionalna razvojna agencija, ki ima za to z zakonom dodeljeno pooblastilo. V RRA Mura se bo zaposlenim zaradi stečaja v petek iztekel 15-dnevni odpovedni rok, njihova usoda je še odprta. Po nekaterih informacijah naj bi vendarle našli rešitev, da bi delo vsaj še nekaj časa nadaljevali.

Stečajni upravitelj Mirko Filipović in občina Murska Sobota sta predlagali, da bi tamkajšnje občine in podjetja založili okvirno 50.000 evrov za stroške plač šestih zaposlenih v RRA Mura in za pripravo projektov, s čimer bi obstoj njenega delovanja podaljšali za nekaj mesecev, je povedal Filipović.

A udeleženci nedavne seje sveta regij so bili po Petovarjevih besedah bolj naklonjeni ideji, da bi delo RRA Mura prevzela mreža lokalnih razvojnih agencij, vmes pa bi stekli postopki za ustanovitev nove agencije kot skupnega pomurskega javnega zavoda, ki bi dobil tudi potrebno pooblastilo države.

RRA Mura se je v začetku oktobra znašla v stečaju, ker je njeni lastniki - to so po podatkih s spletne strani javni sklad za regionalni razvoj in razvoj podeželja, pomurske občine, pomurske obrtne zbornice, GZS, Zavarovalnica Triglav, NLB, Pomurski tehnološki center v stečaju, Razvojni center Lendava v likvidaciji, M-Energetika - po visoki zabeleženi izgubi niso želeli dokapitalizirati.

Izguba znaša skoraj milijon evrov

Po pisanju nekaterih medijev je ta izguba letos znašala 800.000 evrov. Ta naj bi se nabrala zaradi pomanjkanja projektov, družba pa naj bi tudi nenamensko porabljala denar. Nadzorniki so tik pred stečajem ugotovili, da je nekdanji direktor in prokurist Krapec prikrival dejansko stanje, zato so mu konec septembra odvzeli funkcijo prokurista in ga bodo ovadili, je nedavno poročal portal pomurec.com.

Ravno v tem času je DZ izglasoval novelo zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2015. V njej so zaradi stečaja ime RRA Mura nadomestil z izrazom pristojna regionalna razvojna agencija. Novela izvajanje zakona podaljšuje do konca leta 2017, da bo v regijo lahko priteklo vseh predvidenih 33 milijonov evrov sredstev. Vlada računa, da bi lahko prve javne razpise objavili zgodaj spomladi 2016.