Slovenija

Slovenski bogataši, ki so izkoristili osebni stečaj

Žiga Kariž, Simon Rosc
30. 9. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Število osebnih stečajev je v zadnjem letu poraslo kar za štirikrat. Med tistimi, ki nimajo denarja za poplačilo svojih dolgov, pa je vedno več tistih, ki so najprej pred državo svoje bogastvo skrili, zdaj pa trdijo, da nimajo ničesar, s čimer bi lahko poplačali ljudi, podjetja in ustanove, ki jim dolgujejo denar.

STA/M24

Rok Snežič

Na prvo mesto seznama padlih poslovnežev, ki si mažejo čast in rešujejo premoženje z osebnim stečajem, smo postavili Roka Snežiča, poslovneža in doktorja davčnih utaj. Z državo je v skoraj nenehnem sporu glede tega, koliko ji dolguje oziroma koliko država dolguje njemu. V javnosti je večkrat razložil, da se je za osebni stečaj odločil, ker je hotel preprečiti, da mu bi država vzela 400 tisoč evrov, za katere sam meni, da jih državi ne dolguje. Svoje premoženje je pravočasno prepisal in zavaroval, svoje poslovanje pa prenesel v Bosno in Hercegovino. S tožilstvom, ki ga je kazensko preganjalo, se je pogodil in pristal, da bo odslužil tri leta tako imenovanega vikend zapora. Državi v posmeh se na prestajanje kazni vozi z luksuznim avtomobilom Porsche Panamera. Nekaj časa je na Dobu kazen prestajal skupaj z Janezom Janšo. Očitno sta našla kar nekaj skupnih točk, saj je žena Roka Snežiča, Klavdija, postala glavni vlagatelj v medijskem projektu Janeza JanšeNova24TV – z vložkom 22 tisoč evrov.

Mediaspeed

Ivan Zidar

Prvi mož SCT in nekoč prvi gradbinec Slovenije ter pred tem tudi bivše Jugoslavije se je prav tako znašel v osebnem stečaju. Zidarjev imperij se je začel podirati s stečajem SCT sredi leta 2011. Nad Zidarjem so medtem stekli sodni postopki in obsojen je bil na zaporno kazen, ki pa jo zaradi bolezni uspešno prelaga. V osebni stečaj ga je spravil stečajni upravitelj podjetja SCT, ker naj bi družbo oškodoval za 8,5 milijona evrov. V letih med 2004 in 2007 si je na več deset različnih računov nakazoval manjše zneske. Nihče v resnici ne verjame, da je Ivan Zidarbrez denarja. To dokazuje tudi prenos premoženja na ženo in druge sorodnike, velik del denarja naj bi se nahajal še na računih v tujini, zelo ljubo pa naj bi mu bilo poslovanje z gotovino. Tako je v lasti žene družinska hiša v Ljubljani in še nekaj nepremičnin. Kot kaže, je denarja še dovolj, saj so pred nekaj dneviVincencijo Zidar, soprogo Ivana Zidarja, opazili na obali, ko je kupovala hišo.

sta

Zdenko Pavček

Nekdanji direktor in nekaj let tudi lastnik podjetja Viator Vektor je pot med podjetniške zvezde začel, ko je malo podjetje Vektor prevzelo veliko večji Viator. Pod njegovim vodstvom se je nato začel graditi imperij, ki je leta 2005 obsegal kar 28 podjetij v 10 državah in imel kar 3000 zaposlenih. Njegove poslovne poteze so mu prinesle celo položaj predsednika Gospodarske zbornice Slovenije. Leta 2006 je poskušal izvesti menedžerski odkup, a mu je to preprečila finančna kriza. V osebni stečaj ga je pahnilo najetje 15 milijonov evrov kredita, za katerega je garantiral z vsem svojim premoženjem. Ko je podjetje Viator Vektor propadlo, je zmanjkalo tudi virov za poplačilo kredita in banke so zasegle vilo v Portorožu ter stanovanja v Ljubljani. Posloviti se je moral tudi od motorne jahte. Danes je upokojenec, njegov edini uradni vir preživetja pa minimalna pokojnina. A zlobni jeziki trdijo, da Pavček v Švico ni hodil zgolj na zdravniške posege in da naj bi na tamkajšnjih bankah na konecstečajnega postopka čakal zajeten kup denarja.

sta

Igor Jurij Pogačar

Koprsko okrožno sodišče je sprožilo postopek za osebni stečaj Igorja Jurija Pogačarja, poslovneža, ki ga je zaznamovala afera s stavbo, v kateri je nekaj časa domoval Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Spomnimo: kljub temu da je bila za delovanje NPU namenjena stavba na Litostrojski ulici v Ljubljani, je takratna notranja ministrica Katarina Kresal podpisala pogodbo o najemu stavbe na Dimičevi ulici, ki je bila v lasti Pogačarjevega Raminvesta. Za najem je država plačevala 136.000 evrov na mesec, medtem ko je Pogačarjeva mesečna obveznost do Hypo Leasinga znašala 125.000 evrov. Po preteku lizinga bi lastnik stavbe postal Pogačar, in ne država, ki je preplačevala stavbo. Ko je položaj notranjega ministra prevzel Vinko Gorenak, je pogodbo prekinil in NPU preselil nazaj na Litostrojsko, Raminvest pa se je znašel v velikih težavah. Poslovnih prostorov na Dimičevi v času krize nikakor niso uspeli oddati, zato je podjetje končalo v stečaju. Nič bolje se ni godilo drugemu podjetju Igorja Jurija Pogačarja, Pinus, ki ga je DUTB prodala ameriški multinacionalki Albaugh.

Arhiv
Jurij Igor Pogačar dolguje nekaj manj kot deset milijonov evrov.

Miran Vuk

Na seznamu bogatašev v osebnem stečaju se je znašel tudi Miran Vuk, župan Zavrča in še pred dobrim letom dni eden najbogatejših Slovencev – solastnik podjetja RMV Vuk Holding, ki je bilo prodano slovaški družbi Romis Slovakia, ta pa ima verižne lastnike na Cipru in Deviških otokih. Vukov stečaj naj bi bil posledica kriminalističnih preiskav, s katerimi so preiskovali davčne utaje in gospodarska kazniva dejanja na škodo državnega proračuna. Miran Vuk je bil nekdaj z ocenjenim premoženjem 29,3 milijona evrov 21. najbogatejši Slovenec, skupaj z bratom pa obvladujeta tudi prvoligaški nogometni klub iz Zavrča. Za Vuka se je osebni stečaj začel 5. 5. 2014.

Grega Wernig/M24

Rok Furlan

Tudi Rok Furlan, direktor družbe Sector Beton, ki je dobavljala beton za ljubljanske Stožice, si želi odpisa dolgov. Glavna stožiška betonarna je pozneje prešla v roke londonske družbe Lona Consulting Limited in nato še v last podjetja Tonus 4 iz Ruš. Za prodajo nepremičnin v lasti Roka Furlana so se skrivali celo akterji posojilodajalske verige Orion. Furlan naj bi bil tudi solastnik družbe Capital UK Investments z2,5 milijona evrov kapitala in 2,1 milijona evrov nepremičnega premoženja: to so dve parceli v Kranju (na eni je stanovanjska hiša), parcela v ljubljanski Šiški (s hišo), 13 stanovanj na Šubljevi v Domžalah in dve parceli v Luciji. Stanovanja na Šubljevi so bila prodana kmalu zatem, ko je nanje država vpisala zastavno pravico za zavarovanje terjatev na Furlanove deleže. Furlan je osebni stečaj začel 11. 7. 2014.

Arhiv Svet24

Igor Furlan

Oče Roka Furlana, bivši vojaški ataše Slovenije v Moskvi, podpredsednik Društva Slovenija-Rusija in nekdanji lastnik portoroške igralnice Riviera, Igor Furlan, je izkoristil možnost instituta osebnega stečaja. Za bankrot Igorja Furlana je kriva finančna uprava (Furs), ki mu je na podlagi davčno-inšpekcijskega nadzora odmerila plačilo dodatnih obveznosti v višini med pol in enim milijonom evrov. Decembra lani pa je na njegovem premoženju vpisala tudi začasno odredbo. Toda bila je prepozna. Igor Furlan je namreč lastništvo svojih nepremičnin že pred časom prepisal na osebe, ki na prvi pogled niso povezane z njim. Tako je storil z družinsko hišo na Brezovici pri Ljubljani in 200 kvadratnih metrov velikim stanovanjem na Savski cesti v Ljubljani. Drugega lastnika sta dobili še nadstandardni stanovanji v soseski Rezidenca Park Lucija, vrednost vsakega od njiju pa znaša okoli 200.000 evrov. Furlan je prodal tudi 18-metrsko jahto Princess, a novi lastnik ni znan. Njegove dragocene nepremičnine so končale v rokah podjetja Carlton Invest Limited, za katerim naj bi stali akterji afere Orion. Stečaj je začel septembra lani.

slorus.si

Bine Kordež

Bine Kordež sicer še ni izkoristil možnosti osebnega stečaja, a ga zaradi številnih terjatev – samo bankam dolguje preko tri milijone evrov – napoveduje že nekaj časa, zato ga bo verjetno prej ali slej tudi vložil. Razvpiti poslovnež je leta 2007 izpeljal menedžerski prevzem Merkurja in zanj celo dobil priznanje manager leta 2007, bil pa je tudi član sveta Banke Slovenije. Po oceni revije Manager je imel leta 2008 pod palcem 15,7 milijona evrov in je tako na lestvici najbogatejših Slovencev zasedel 68. mesto. A je njegovo bogastvo hitro skopnelo. Kot pravi sam, je za prevzem Merkurja zastavil vse svoje premoženje in ga tudi izgubil, maja letos se je moral celo izseliti iz hiše, ki je bila prodana na dražbi. Po njegovih besedah živi na plečih svoje žene.

sta