Slovenija

V četrtek spet pestro

pr
29. 9. 2015, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V četrtek se začenja novo študijsko leto. Za bruce se bo začelo z dobrodošlicami vodstev univerz. Letos je bilo v prvem roku na fakultete sprejetih 11.660 študentov, v drugem pa 3050.

STA

Na slovenskih univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih je za študijsko leto 2015/16 na voljo 19.013 vpisnih mest za redni in izredni študij. Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan šele po 30. oktobru, saj vpisi na dodiplomski in podiplomski študij še potekajo.

NAJVEČ VPISNIH MEST NA LJUBLJANSKI UNIVERZI

Tudi tokrat je največ vpisnih mest razpisala ljubljanska univerza – 10.209. Na mariborski univerzi, ki je v prvem roku razpisala 5142 vpisnih mest, je bilo sprejetih 2874 kandidatov. V drugem roku pa še 928. Na primorski univerzi, ki je razpisala 1575 vpisnih mest, je bilo na podlagi prve prijave sprejetih 950 kandidatov, v drugem roku pa še dodatnih 324. Na študij na novogoriški univerzi pa je bilo v obeh prijavnih rokih sprejetih 54 kandidatov.

ZASEDENOST DOLOČENIH PROGRAMOV

Kot vsako leto so določeni programi popolnoma zasedeni. Največji presežek prijav je na ljubljanski akademiji za radio, film in televizijo ter na likovni akademiji. Velik presežek prijav ima tudi fakulteta za šport in medicinska fakulteta. Na mariborski univerzi je največ prijav na fakulteti za varnostne vede in filozofski fakulteti ter fakulteti za zdravstvene vede. Na Primorskem je najbolj priljubljen program predšolske vzgoje na pedagoški fakulteti, sledita prehransko svetovanje na fakulteti za vede o zdravju in biopsihologija na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.