Slovenija

Slovenija za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji

sta/mv
29. 9. 2015, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v Vitanju je danes gostilo prireditev ob začetku priprav na postopek za polnopravno članstvo Slovenije v Evropski vesoljski agenciji (ESA). Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ki je pozdravil odločitev vlade, da se odločno zaveže k podpori temu projektu.

Slovenija je po Bervarjevih besedah svoje znanstveno sodelovanje z različnimi vesoljskimi programi začela že pred leti, a sta tesnejše povezovanje zavrla kriza in z njo povezano pomanjkanje denarja. Kot je ob tem poudaril, članstvo v Evropski vesoljski agenciji lahko prinese veliko prednosti, tako gospodarske v obliki poslovnih priložnosti, kot pri oplajanju znanstvene sfere in tehničnega znanja.

"Veliko podjetij že sodeluje pri vesoljskih projektih, a le polnopravno članstvo prinaša popoln dostop do razpisov in projektov, ki so priložnost za slovensko industrijo in kulturo. Z možnostmi, ki jih omogoča članstvo, bi naša industrija lahko ustvarila tudi nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo," je dejal Bervar in dodal, da ESA v okviru Evropske unije v letu 2016 predvideva več kot 45.000 novih delovnih mest.

Prvi mož državnega sveta je ob tem izpostavil tudi prav tako pomemben vidik skupne evropske identitete in integritete. Agencija letos obeležuje 40 let od svoje ustanovitve, raziskovanje vesolja pa še vedno velja za stvar prestiža in nacionalnega ponosa, je dejal.

Svoje izpostavljeno mesto ima pri vsem skupaj po Bervarjevih besedah gotovo tudi Ksevt s projektom v Vitanju, ki na inovativen način povezuje sfero umetnosti, znanosti, kulture, izobraževanja, turizma in zunanje politike. Skupna točka je vesolje in njegova kulturalizacija, Slovenija pa je na tem področju pionirska država.

Zbrane je pozdravil tudi predstavnik ESA Pedro Baptista, ki je županu Vitanja Mirku Polutniku čestital za tako imeniten objekt v njihovem kraju. Skupaj z ostalimi člani agencije je v Sloveniji že dva dni, v sredo pa jih čaka srečanje še s predstavniki vlade. Namen obiska je ocenitev dosedanjega sodelovanja Slovenije z ESA v okviru priprave postopka za polnopravno članstvo.

O tem bo v sredo z generalnim direktorjem ESA Johannom-Dietrichom Woernerjem na delovnem sestanku govoril gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se bo seznanil s skupnim tehničnim poročilom dosežkov Slovenije v petletnem obdobju. Omenjeni dosežki bodo do konca tedna na ogled tudi v Vitanju, kjer bo potekala razstava Slovenske vesoljske akademije. Na ogled bodo sateliti, oprema za komunikacijo s sateliti, uporabniške aplikacije in pogled v največje globine vesolja.

Evropska vesoljska agencija predstavlja evropska vrata v vesolje. Njena misija je oblikovanje razvoja evropskih vesoljskih kapacitet in skrb za to, da vesoljske naložbe koristno odgovarjajo evropskim in svetovnim potrebam. Kot mednarodna organizacija združuje 22 držav članic, s skupnim usklajevanjem finančnih in intelektualnih virov pa lahko uresničuje programske aktivnosti, ki jih posamezne članice same ne bi zmogle.