Svet

V Južnem Sudanu zaradi lakote grozi smrt 30.000 ljudem

STA
22. 10. 2015, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Južnem Sudanu zaradi lakote grozi smrt 30.000 ljudem, še več deset tisoč pa jih je "na robu lakote", so danes opozorili Združeni narodi. V poročilu so razmere opisali kot najhujše v 22-mesečni državljanski vojni na območju.

STA

"Najmanj 30.000 ljudi živi v izrednih pogojih in jim grozita stradanje in smrt," so v skupnem sporočilu opozorili Sklad ZN za otroke (Unicef), Organizacija ZN za kmetijstvo in prehrano (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP).

Najhuje so prizadeti prebivalci severnega dela države, ki je bilo nekoč ključno za črpanje nafte, danes pa je prizorišče srditih spopadov z množičnimi ugrabitvami in posilstvi. ZN opozarjajo, da bi na tem območju lahko v kratkem zavladala lakota, če humanitarnim delavcem ne bo kmalu zagotovljen neomejen dostop na območje.

Državljanska vojna v Južnem Sudanu se je začela decembra 2013, ko je predsednik Salva Kiir obtožil svojega bivšega namestnika Rieka Macharja, da je načrtoval državni udar. S tem je sprožil verigo maščevalnih pobojev, ki so to revno državo razdelili po etnični liniji. Zaradi državljanske vojne je državo prizadela tudi huda gospodarska kriza. V državi vlada nebrzdana inflacija, cene osnovnih življenjskih potrebščin, vključno s hrano in gorivom, so izjemno visoke.