Slovenija

Starejši, ki so žrtve nasilja, lahko pokličejo na brezplačni anonimni telefon

M.J.
2. 7. 2015, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Starejši ljudje, ki so žrtve nasilja, lahko od začetka julija pokličejo na brezplačni anonimni telefon, kjer jim bodo ponudili pomoč in svetovanje. Storitev izvaja Skupnost centrov za socialno delo Slovenije, za svetovanje pa so dosegljivi na brezplačni številki 080 51 16, so sporočili iz skupnosti.

Profimedia

Na omenjeni brezplačni številki so dosegljivi vsak dan od 8. do 14. ure, v kombinaciji z interaktivnim odzivnikom pa je storitev na voljo 24 ur na dan. Klicatelji bodo na odzivniku dobili osnovne informacije. Lahko bodo pustili tudi svoje sporočilo, svetovalka pa jih bo poklicala nazaj.

Glede na izkušnje je nasilje nad starejšimi ponavadi ponavljajoče in dalj časa trajajoče dogajanje. Oblike nasilja so različne. Lahko gre za fizične, psihične, spolne ali finančne zlorabe in za odrekanje pravic. Najbolj razširjeni obliki zlorab nad starejšimi ljudmi pa sta zanemarjanje in zapuščenost.

Nasilje do starejših ljudi je pogosto prikrito in se ga tisti, ki ga izvajajo, včasih niti ne zavedajo. Prav tako so pogosti primeri, da nasilja ne prepoznajo niti ljudje, ki so žrtve zlorab, opozarjajo v skupnosti.

Napovedujejo pripravo posebne zloženke, ki bo namenjena osveščanju starejših in njihove okolice, da bodo znali prepoznati znake nasilja.