Slovenija

V Pragi bo stal Plečnikov kip

STA
22. 10. 2015, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na praški Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje, ki letos obeležuje 130 let delovanja, bodo drevi odkrili bronast doprsni kip slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Kip je delo kiparja Petra Černeta.

Arhiv Svet24

Kot je sporočil zaslužni profesor na Univerzi v Ljubljani Saša J. Mächtig, je visoki jubilej praške akademije prava priložnost, da se akademija oddolži svojemu nekdanjemu profesorju. Odkritje spomenika je po Mächtigovih besedah velika čast tudi za Ljubljano, saj jo s Prago družita stoletno prijateljstvo in naklonjenost.

K sodelovanju je Plečnika v času velikih spremembah, ki so zajele srednjo Evropo po prvi svetovni vojni, v obdobju okrepljene zavesti o skupnih slovanskih koreninah in kulturnih središčih, povabil Tomaš Garrigue Masaryk, prvi predsednik nove Češkoslovaške republike. Plečnik je v Pragi Hradčane spremenil v predsedniško rezidenco, poleg tega je bil tri leta profesor na praški akademiji.

V Pragi je živel med letoma 1911 in 1921. 

Plečnik se rodil leta 1872 v Ljubljani. Sprva je obiskoval ljudsko šolo v Ljubljani, šolanje je nadaljeval na umetnoobrtni šoli v Gradcu. Leta 1895 se je na Dunaju vpisal na umetnostno akademijo, na arhitekturni oddelek, ki ga je vodi profesor Otto Wagner. Po končanem študiju je s štipendijo skoraj leto dni potoval po Italiji in Franciji. Po vrnitvi s študijske poti se je za dobrih deset let ustalil na Dunaju.

V Pragi je živel med letoma 1911 in 1921. Leta 1920 je bil imenovan za arhitekta Praškega gradu, poleg tega je sprejel mesto profesorja na novoustanovljeni fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Leta 1921 se je preselil v Ljubljano, nato pa do leta 1934, ko je sodeloval pri obnovi Praškega gradu, veliko potoval med Prago in Ljubljano. Umrl je leta 1957 na svojem domu v Trnovem.