Slovenija

VIDEO: Posnetek slovenske policije razkriva, kaj na meji počnejo Hrvati

G.G.
22. 10. 2015, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenske oblasti so nezadovoljne z ravnanji hrvaških kolegov, ki prebežnike nenapovedano pripeljejo do meje in jih prepustijo, da se znajdejo sami. Hrvati se sicer sprenevedajo, slovenski policijski helikopter pa je v noči na sredo s termovizijsko kamero posnel večjo skupino beguncev, ki jih hrvaški policisti niso poskušali ustaviti pri prehajanju slovenske meje.

Slovenska policija

Hrvaški varnostni organi jih niso niti usmerili proti primernejšemu mestu za prestop meje, temveč so jih napotili čez t. i. zeleno mejo, kjer so nekateri poskušali vstopiti v državo s prečkanjem mejne reke Sotle. Med njimi so bili tudi majhni otroci.

Zgodilo se je v noči na sredo

Slovenski policisti helikopter je nenajavljen opazil potniški vlak s prebežniki, ki se je bližal državni meji. Na postaji so se potniki izkrcali, hrvaška policija pa jih je napotila proti reki Sotli. "Čez nekaj časa so se prebežniki odločili, da bodo mejo prestopili s plavanjem čez reko. S posnetka je razvidno, da njihove namere na hrvaški strani ni poskušal nihče preprečiti niti jih ni nihče usmeril proti primernemu mestu za prečkanje," so zapisali na spletni strani slovenske policije. 

"Policijski helikopter je zato uporabil iskalno luč in s snopom svetlobe usmeril prebežnike na primernejše mesto, na ta način prekinil prehajanje preko vode in omogočil zbiranje ljudi na travniku, od koder je bilo omogočeno organizirano in varnejše odvažanje mokrih in premraženih ljudi. Med begunci, ki so bili usmerjeni v vodo, so bili tudi majhni otroci," še poroča policija in dodaja, da so na posnetkih vidne uniformirane osebe (hrvaški policisti), ki so begunce usmerjali v točno določeno smer.