Slovenija

V Brežicah so vsi na robu psihičnih in fizičnih zmogljivosti

STA/G.G.
22. 10. 2015, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Begunci še naprej množično prihajajo v Slovenijo. V bližino Rigonc je s Hrvaške prišla verjetno največja skupino doslej. Davi je tako v dveh velikih skupinah na Rigonce prišlo že okoli 5000 beguncev. Mejo so begunci nenapovedano prestopili tudi pri Zavrču. Do Zavrča so s Hrvaške v Slovenijo z avtobusom pripeljali okoli 660 tujcev.

Reuters
V nastanitvenih centrih po Sloveniji je bilo danes ob 6. uri nastanjenih skupno 2774 beguncev, v sprejemnih centrih pa je bilo ob isti uri v obravnavi 7510 beguncev.

Obe skupini pri Rigoncah policisti usmerjajo proti sprejemnima centroma v Brežicah in Dobovi. V Brežicah je sicer že zdaj nastanjenih okoli 4000 beguncev, v Dobovi pa okoli 1500. Je pa iz Dobove že odpeljal vlak proti Šentilju.

Najbolj napeto je trenutno v Brežicah, kjer so včeraj goreli šotori v nastanitvenem centru. V lokalni skupnosti opozarjajo, da so razmere zaradi tako velikega števila beguncev nevzdržne. Brežiški župan Ivan Molan izrazil mnenje, da bi morali morali zeleno mejo med Slovenijo in Hrvaško zapreti, begunce pa z vstopnih točk z vlaki organizirano prepeljati do avstrijske meje.

V vsakem primeru pa bi morali po njegovih opozorilih razbremeniti Brežice in begunce nastaniti po drugih objektih po državi. Brežiški župan je še izrazil skrb, da bo slej kot prej prišlo do žrtev. Po Molanovih besedah je v najbolj obremenjeni slovenski obmejni občini pritisk migrantov vse večji, razmere na terenu pa vse slabše. Vsi vpleteni v reševanje krize z migranti, prostovoljci humanitarnih organizacij, civilna zaščita in policija pa so na robu fizične in psihične zmogljivosti.

Glede na navedeno je zato zadnji čas, da država sprejme potrebne ukrepe. Sprejem teh je nujen, ker je tudi zdravstveno stanje migrantov, predvsem premraženih dojenčkov in onemoglih otrok, zaskrbljujoče. Dodal je, da želi s tem pozivom preprečiti poglabljanje humanitarne krize na meji in s tem tudi morebitne žrtve.

Na vlado je naslovil zahteve, da naj država takoj zapre meje in migrante sprejema na določenih zbirnih točkah, s čimer bi mejo nadzorovali, hkrati pa bi preprečili tavanje migrantov po vaseh, poljih, gozdovih in močvirjih.

Reuters

Vrnili so se v Šentilj, ker imamo ogrevane šotore

STA

Ker je na avstrijski strani starega mejnega prehoda Šentilj večja skupina beguncev, je ta zaprt za promet v obe smeri, mejo pa je mogoče prehajati le na avtocestnem prehodu. Tam pa avstrijski varnostni organi izvajajo poostreno mejno kontrolo. Zato je pred prehodom nastala kolona vozil, ki je dolga že okoli 1,5 kilometra.

Ponoči je nastanitveni center Šentilj samovoljno zapustilo okoli 650 tujcev, ki so se peš napotili v Avstrijo. Večino so avstrijski varnostni organi sprejeli, nekaj deset tujcev pa se je prostovoljno vrnilo v nastanitveni center Šentilj s pojasnilom, da so to storili zato, ker imamo v Sloveniji ogrevane šotore, je navedel tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl.

V nastanitveni center Šentilj je davi prispela nova pošiljka beguncev z vlaka iz Dobove, na katerem je bilo 650 tujcev. Pričakujejo tudi prihod avtobusov s 70 tujci iz sprejemnega centra Gruškovje, s čimer se bo število nastanjenih v nastanitvenem centru Šentilj povečalo na 2520 oseb.

V sprejemnem centru Gruškovje je trenutno še 37 tujcev, ki jih bodo prav tako z avtobusom prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

V Špiljah je polno

In kako je v Avstriji? V Špiljah na avstrijskem Štajerskem je bil sprejemni center za begunce v jutranjih urah poln, po navedbah policije je bilo v njem več kot 2000 ljudi. Njihov pritisk je bil tako kot že v sredo prevelik in policija je bila prisiljena odpreti zapore, saj so begunci pritiskali nanje. Na Šentilju na vstop v državo čaka več tisoč novih beguncev. V Špiljah so sicer že začeli s prevozi v druge dele države, kar pa po navedbah policije ni pomirilo razmer. Po navedbah Rdečega križa so razmere tam vse od srede zvečer napete.

Sodeluje tudi vojska

Pripadniki Slovenske vojske (SV) tudi danes nadaljujejo s podporo policiji pri reševanju begunske krize. Pri širšem varovanju državne meje je danes sodelovalo 277 pripadnikov SV, 120 vojakov pa je vključenih v logistično podporo pri oskrbi migrantov, so sporočili iz SV.

STA

Reuters