Slovenija

Avstrija naj bi kmalu prenehala sprejemati begunce

STA/G.G.
22. 10. 2015, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je včeraj poudarila, da slovenska policija vlaga izjemne napore, da se skuša z Avstrijo dogovoriti za čim večji sprejem beguncev. A tudi Avstrija ima težave z zagotavljanjem kapacitete beguncev, zato je po njenem mnenju velika verjetnost, da jih bodo v kratkem nehali sprejemati.

Reuters

Györkös Žnidar je dejala, da tudi Avstrija ni sposobna sprejemati tako velikega števila beguncev, kot jih posreduje Hrvaška. "Ljudje, ki so prisiljeni počakati, so nervozni in potem nam to povzroča dodatne težave," je dejala. "Situacija je zelo komplicirana, ampak policija svoje delo odlično opravlja," je dodala.

Ministrica iz Avstrije sicer še ni prejela dokončnega signala, da bo zaprla mejo oz. da bi omejila sprejemanje beguncev iz Slovenije. Če bi se Nemčija in nato Avstrija odločili za to, bi se morala temu primerno odzvati tudi Slovenija, je ponovila. Po njenem mnenju bi bila nova izstopna točka beguncev iz Slovenije v Avstrijo zelo dobrodošla glede na to, da je Šentilj zelo obremenjen.

Ministrica je povedala, da se je Slovenija že obrnila na EU za pomoč pri begunski krizi, tako da pričakuje, da "bomo dobili maksimalno pomoč v obliki kadrov, opreme in finančne pomoči". O tem, koliko pomoči bodo zahtevali, je dejala, da še pripravljajo sezname potreb. So se pa tudi obrnili na države Višegrajske skupine. "Tudi od Evropske komisije in ostalih evropskih inštitucij pričakujemo aktivno vlogo in odločno ukrepanje, saj gre za evropski problem, ki ga dejansko lahko rešimo samo skupaj," je dejala.

Kritična do Hrvatov, pohvalila Avstrijce

Ministrica je bila vnovič kritična do hrvaških organov, saj ne samo, da ne napovedujejo prihoda migrantov, tudi ves čas menjajo vstopne točke. Zato se morala slovenska policija ves čas prilagajati nenapovedanim prihodom in krajem, kar dodatno otežuje njeno delo. "S tem ne povzročajo težav samo nam, ampak tudi migrantom, ki v slabih vremenskih razmerah čakajo na ustrezne postopke," je dejala.

Po drugi strani pa je izpostavila zelo dobro sodelovanje z avstrijsko stranjo, ki "se drži dogovorov na operativni ravni in se je ponovno izkazala za dobro sosedo".