Slovenija

Tovšakova, Košič in Horvat: vsi nedolžni?

Robert Marin
22. 10. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nihče od obdolženih zaradi sporne obnove hiše Simone Dimic v ljubljanskih Murglah očitkov ne priznava.

arhiv

Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak, njena desna roka v podjetju Matej Košič in partner Simone Dimic Roman Horvat bodo svojo nedolžnost dokazovali med sojenjem. Včeraj so bili pred ljubljanskim okrožnim sodiščem za vse tri izpeljani predobravnavni naroki, a kot rečeno, nihče od obdolženih krivde ni priznal.

Tovšakova na narok sploh ni pristopila, njen zagovornik po uradni dolžnosti, odvetnik Dino Bauk, pa je sodišču kot dokazni predlog predlagal zaslišanje Ivana Krofliča, nekdanjega komercialnega direktorja Vegrada, ki ga je slovenska javnost bolje spoznala med sodno sago Čista lopata. Odvetnik Bauk je sodišču predlagal še vpogled v zapisnik davčne uprave, iz katerega po njegovem izhaja, da Tovšakovi ni bilo omogočeno sodelovanje v postopku, na katerega se v obtožbi sklicuje tožilstvo. Kaj natančno piše v obtožnici, bo tožilstvo razkrilo ob začetku glavne obravnave, predvidoma 21. decembra. Takrat bodo na sporedu tudi zagovori obdolžencev, če bo ostalo še kaj časa, pa bo sodnica Mojca Kocjančič dala besedo še kakšni »ta veliki priči«.

Odvetnik Koščak: vsi računi plačani

Tudi soobtožena Matej Košič in Roman Horvat krivde nista priznala. Košičev zagovornik, odvetnik Matjaž Pajk, je sodišču predložil cel fascikel pisnih dokaznih predlogov, ki jih bo tožilec Jaka Brezigar vzel pod drobnogled in nanje odgovoril v tridesetdnevnem roku. Zagovornik Horvata, odvetnik Janez Koščak, pa je sodišču predložil spisek računov opravljenih storitev oziroma del, ki so pod obtožbo, predlagal pa je tudi vpogled v dopis stečajnega upravitelja Bojana Klenovška Horvatu, s katerim ga poziva, naj plača še preostanek računa. Po besedah odvetnika Koščaka je bila vrednost izvedenih del nekaj manj kot 50 tisoč evrov, kar je precej manj, kot so izračunali organi pregona. Horvat je sicer izostanek na sodišču opravičil zaradi službenih obveznosti.

arhiv Svet24

NPU: z obnovo »prihranila« okrog 120 tisoč evrov

Tožilci Tovšakovi in Košiču, slednji je vodil Vegradovo hčerinsko družbo AM, očitajo zlorabo položaja, Horvatu napeljevanje k zlorabi položaja. Glavna protagonistka afere, ki jo je leta 2010 tudi odnesla iz kabineta predsednika republike Boruta Pahorja, pa se je kazenskemu pregonu izognila, ker je vse posle v zvezi z obnovo sklepal njen partner. S tem ko so objekt obnovili Vegradovi sužnji z materialom, ki je bil namenjen Celovškim dvorom, naj bi naveza Dimic-Horvat prihranila kar 120 tisoč evrov.

Dimičevi 350 tisoč kredita na 2200 evrov plače

Dimičeva je sicer za obnovo hiše od Nove Ljubljanske banke leta 2009 dobila posojilo v vrednosti 350 tisoč evrov s šestmesečnim euriborom in le 1,6 odstotka pribitka, ob tem, da je imela v času, ko je vodila Pahorjev kabinet, približno 2200 evrov plače. O tako nizkem pribitku so posamezniki načeloma lahko le sanjali. Predsednik uprave NLB je bil takrat Draško Veselinovič.

Svet24