Slovenija

Plečnikova dela kmalu na seznamu Unesca?

STA/ mv
5. 2. 2015, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenija in Češka sta pod naslovom Brezčasna humanistična arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi konec januarja na Centru za svetovno dediščino v Parizu uspešno vložili besedilo projekta nominacije stavbnih in urbanističnih del arhitekta Plečnika za vpis na Unescov poskusni seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Vloga besedila na poskusni seznam je prvi formalni korak obsežnega procesa nominacije za vpis na seznam svetovne dediščine. V Sloveniji ga koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Brezčasna humanistična arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi je serijska transnacionalna nominacija, ki v Ljubljani vključuje cerkev sv. Mihaela v Črni vasi na Barju, promenado ob nabrežjih in mostove reke Ljubljanice vključno s tržnico, Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico, Vrt vseh svetih na pokopališču Žale in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški, v Pragi pa cerkev sv. Srca Jezusovega na Vinohradih. Tematsko bogata transnacionalna serija vključuje tako širše urbanistične ureditve, ulične poteze in posamične stavbne mojstrovine arhitekta, ki je v obeh mestih pustil neizbrisen pečat, so sporočili iz MAO.

Plečnik razvil  svojstven in neprimerljiv arhitekturni jezik

Plečnik je neodvisno od sočasnih arhitekturnih trendov začetka 20. stoletja razvil svojstven in neprimerljiv arhitekturni jezik. Edinstven pristop k reinterpretaciji arhitekturne dediščine in izjemno bogat simbolizem, ki je razumljiv še danes, vključuje elemente brezčasne arhitekture. S tem pristopom nadgrajuje in reinterpretira prostor, obenem modernizira njegove tradicionalne funkcije in jim išče nove rabe. Njegova arhitektura ponuja univerzalne rešitve za pereča vprašanja različnih generacij, zato je vedno aktualna, so zapisali. Kot pojasnjujejo v MAO, je besedilo projekta za vpis na poskusni seznam potrebno oddati najpozneje eno leto pred vložitvijo nominacije. Nato Center za svetovno dediščino preveri formalno ujemanje gradiva z operativnimi smernicami za implementacijo Konvencije o svetovni dediščini in ga pošlje v pregled posvetovalnim telesom ICOMOS in IUCN. S projekti na poskusnem seznamu pa se seznani tudi Odbor za svetovno dediščino.

Priprava upravljalskega načrta

Delovna skupina bo letos pripravljala dosje nominacije, ki mora med drugim vključevati upravljavski načrt, ki zagotavlja učinkovito upravljanje ter vključuje cikel kratke, srednje in dolgoročnih ukrepov za varovanje, ohranjanje in predstavljanje nominirane serije spomenikov. Kot so zapisali v MAO, je vključenost deležnikov, posebno lastnikov in upravljavcev posameznih spomenikov, ključna za pripravo projekta nominacije, predvsem pri izdelavi učinkovitega upravljavskega načrta. V MAO so zato januarja že potekala prva formalna srečanja z lastniki in upravljavci nominiranih spomenikov.