Svet

V BiH preiskava zaradi sumljivih odpravnin poslancev

sta
22. 10. 2015, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tožilstvo BiH je sprožilo preiskavo zaradi suma, da so nekateri nekdanji in sedanji poslanci v obeh domovih parlamenta BiH ravnali nezakonito, ko so ob fiktivni upokojitvi dobili odpravnine v višini več deset tisoč evrov, poročajo mediji v BiH.

Arhiv Svet24

Potem ko so bili kratek čas upokojenci, so nato ta status "zamrznili" ter bili znova profesionalno dejavni. V primeru poslancev to pomeni, da so dobili plačo v višini od dva in pol do tri tisoč evrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pozornost javnosti do tovrstnega ravnanja na meji zakonitosti je pritegnil primer Dušanke Majkić, poslanke Zveze neodvisnih socialdemokratov v spodnjem domu parlamenta. Po izvolitvi na lanskih volitvah za drugi zaporedni poslanski mandat je izpolnila potrebno 40-letno delovno dobo in bila upokojena. Ob tem je prejela okoli 14 tisoč evrov odpravnine. Samo dva dni za tem se je znova zaposlila kot poslanka in namesto pokojnine prejemala mesečno plačo v višini okoli tri tisoč evrov.

Na tožilstvu BiH so potrdili, da izvajajo preiskavo na podlagi kazenske prijave.

Majkićeva, ki je sicer znana kot zagovornica vladavine prave in boja proti korupciji, je že dejala, da je njena vest mirna. Preiskava naj bi potekala proti več poslancem iz različnih strank.