Svet

Bo Kerryju uspelo preprečiti tretjo palestinsko vstajo?

STA
22. 10. 2015, 15.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes po srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v Berlinu izrazil "previden optimizem", da se bo nasilje, ki že nekaj tednov vztraja v Izraelu, ustavilo. Na srečanju je sodeloval tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

Arhiv

Kot je dejal Kerry, bi v naslednjih dneh lahko "prišlo nekaj stvari na mizo", ki bi potem lahko imele pozitiven vpliv na zmanjšanje napetosti. O tem se namerava pogovoriti tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, s katerim se namerava sestati še ta teden.

Na vseh palestinskih območjih so izbruhnili tudi nasilni protesti, vse glasnejša pa so ugibanja, da se začenja tretja palestinska vstaja, intifada.

Kerry je povedal še, da sta z Netanjahujem govorila o več odprtih vprašanjih, o katerih bo spregovoril tako z Abasom kot tudi z jordanskim kraljem Abdulahom II. S slednjim naj bi se sestal v soboto, najverjetneje pa se bo tedaj sestal tudi z Abasom.

Od začetka oktobra je v Izraelu prišlo do niza napadov z noži na izraelske vojake, policiste ali izraelske civiliste. Te napade izvajajo večinoma mladi Palestinci.

V teh napadih je bilo ubitih osem Izraelcev in 49 Palestincev ter en izraelski Arabec, ki naj bi izvedli napade. Ubita sta bila tudi Jud in Eritrejec, ki so ju zamenjali za napadalca.