Slovenija

Janez Janša meni, da je Slovenija naredila usodno napako

STA
17. 10. 2015, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Seja sveta za nacionalno varnost se je končala, sedaj zaseda vlada, so potrdili v uradu vlade za komuniciranje. Potem ko je Madžarska ponoči zaprla mejo s Hrvaško, je prvih 600 beguncev prišlo na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci, okoli 1800 pa jih je na Hrvaškem na poti z vlakom iz Tovarnika proti Čakovcu.

Svet24

Janez Janša je pred začetkom seje dejal, da je Slovenija naredila napako, ker ni sprejela nemške pomoči pri varovanju meje, ter dodal, da bi morala država zapreti zeleno mejo, kot je to storila Madžarska. Predsednik SDS je v nadaljevanju še povedal, da meje sami ne bomo zmogli varovati, ker naše kapacitete niso največje, zato pričakuje težave.

Kakšne ukrepe je sprejel Svet za nacionalno varnost, zaenkrat ni znano. Po seji sveta se je sestala vlada, po vladni seji pa naj bi bila izjava za javnost.

Madžarska je v skladu z napovedjo danes ponoči zaprla mejo s Hrvaško, kjer begunce sedaj preusmerjajo v Slovenijo. Dopoldne so na mejnih prehodih Petišovci in Gruškovje že sprejeli po 300 beguncev, ki jih legitimirajo in jih bodo razporedili po nastanitvenih centrih po Sloveniji. Del so ji že odpeljali proti centru v Šentilju pri meji z Avstrijo.

Madžarska bo vnovič uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo, je povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Vlada naj bi namreč dobila informacije, da bodo begunce v Sloveniji usmerjali na to mejo.

Slovenija je sicer v petek odpravila začasni nadzor na meji z Madžarsko, ki ga je po sklepu vlade vzpostavila 17. septembra. Šlo je za začasen ukrep v skladu s schengenskimi pravili, s katerim so želeli poskrbeti za nadzor nad migracijskimi tokovi. Po začetnem desetdnevnem obdobju je bil nadzor podaljšan še za 20 dni, sedaj pa podaljšanje tega ukrepa po oceni policije ni več potrebno.

Avstrija je v petek napovedala, da bodo danes na avstrijskem Koroškem še okrepili mejni nadzor. Medtem ko so tega doslej izvajali le na mejnih prehodih pri predoru Karavanke in prelazu Ljubelj, bodo nadzor v soboto zvečer še razširili.