Slovenija

FOTO: Begunci že prihajajo

STA
17. 10. 2015, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Iz Hrvaške je na mejni prehod Petišovci prispelo pet avtobusov z okoli 300 begunci. Polovico jih bodo popisali v šotorih ob mejnem prehodu Petišovci, polovico pa jih bodo prepeljali v Dolgo vas in jih popisali tam, so povedali policisti.

Reuters

Po neuradnih informacijah naj bi v Petišovce skupine beguncev iz Hrvaške prihajale v intervalih na okoli šest ur.

Kot so sporočili murskosoboški policisti, bodo po opravljenih postopkih tujci prepeljani v nastanitveni center v Šentilj.

Madžarska je skladno z napovedmi okoli 1. ure zjutraj zaprla mejo s Hrvaško. Slovenija se je zato pripravila na prihod večjega števila beguncev, saj so hrvaške oblasti napovedale, da jih bodo usmerjali proti Sloveniji.

Prvi begunci tudi na Gruškovju

Z mejnega prehoda Gruškovje sta proti mejnemu prehodu Šentilj odpeljala prva dva avtobusa iz skupine 300 beguncev, ki so danes dopoldne prispeli iz Hrvaške. Na Šentilju jih bodo nastanili v nastanitvenem centru.

Na mejni prehod Gruškovje so danes iz Hrvaške prispeli prvi avtobusi z okoli 300 begunci. Kot je povedala predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v srednji Evropi Caroline Vanburen, jih na tamkajšnjem registracijskem centru zgolj popišejo, nato pa naj bi jih razvozili v različne namestitvene centre po državi.

Prva dva avtobusa sta odpeljala proti velikemu namestitvenemu centru na mejnem prehodu Šentilj. Kot je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel, bodo po opravljeni registraciji vsi begunci prepeljani in nastanjeni na Šentilju, kaj se bo dogajalo z njimi naprej, pa je odvisno od njihovih želja.

Naslednja skupina beguncev se pričakuje v popoldanskih urah, za zdaj pa na Gruškovju vse poteka mirno in nadzorovano.

Prva dva avtobusa z begunci prispela na mejni prehod Šentilj

Na mejni prehod Šentilj sta danes nekaj pred 13. uro prispela prva dva avtobusa z begunci, ki jih je danes proti Sloveniji usmerila Hrvaška. Sprejeli so jih avstrijski varnostni organi, ki opravljajo postopek registracije, so novinarjem povedali pri avstrijski policiji.

Slovenska policija je sporočila, da so avstrijski varnostni organi prevzeli 110 beguncev z Gruškovja, v nastanitveni center na Šentilju pa jih trenutno nastanjajo še 150, ki so jih pripeljali z avtobusi iz Petišovcev.

Begunce bodo v nadaljevanju po potrebi oskrbeli predstavniki Rdečega križa, nato pa jih bodo odpeljali naprej v Avstrijo. Kam, še ni znano, saj bodo o tem odločali pristojni na Dunaju, so povedali pri avstrijski policiji.

Potem ko je Madžarska ponoči zaprla mejo s Hrvaško za begunce brez osebnih dokumentov, je iz Hrvaške na mejna prehoda Petišovci in Gruškovje z 12 avtobusi skupno prišlo 600 beguncev. Slovenska policija jih je legitimirala, sedaj jih z avtobusi prevažajo naprej proti nastanitvenemu centru v Šentilju.

Več beguncev bo v Slovenijo predvidoma prišlo popoldne. Na Hrvaškem iz Tovarnika pri meji s Srbijo proti Čakovcu vozi vlak s 1800 begunci, v Tovarniku pa so nato začeli vkrcavati begunce na naslednji vlak. Koliko beguncev in prek katerih mejnih prehodov bo danes prišlo v Slovenijo, še ni znano.

Poveljnik civilne zaščite v Sloveniji Srečko Šestan je dopoldne dejal, da jih danes (vključno z omenjenih 600, ki so prišli z avtobusi) pričakujejo 1800, da pa lahko pride še kakšna dodatna skupina.

Policija večjo skupino migrantov pričakuje zvečer v Središču ob Dravi

Policija proti večeru pričakuje še prihod večje skupine migrantov iz Hrvaške, ki bo z vlaki prispela na mejni prehod Središče ob Dravi, so sporočili iz Policijske uprave Maribor. Na Hrvaškem z vlakom trenutno proti Čakovcu potuje 1800 migrantov, hrvaški organi pa napovedujejo, da jih bodo večji del preusmerili proti Petišovcem.

Kot so povedali na Policijski upravi Maribor, bo v Središču ob Dravi tudi predstavnik za odnose z javnostmi, ki bo pojasnil naloge, ki jih je v tej povezavi opravila policija.

Hrvaški minister Ranko Ostojić je danes v Opatovcu dejal, da je bilo dopoldne v Bapski 600 migrantov, v Opatovcu pa še 600. Ob 10.25 je vlak s 1800 migranti krenil proti Čakovcu, kamor naj bi prispel po osmih ali desetih urah vožnje, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Minister je dodal, da se bo v Čakovcu 600 migrantov izkrcalo z vlaka, od teh jih bodo polovico z avtobusi poslali na prehod Macelj (Gruškovje), polovico pa na prehod Mursko Središće (Petišovci). Preostalih 1200 bo mejo prestopilo z vlakom na železniškem mejnem prehodu Mursko Središće (Petišovci).

V PU Maribor so povedali, da se glede skupin in mejnih prehodov s hrvaškimi organi sproti usklajujejo.

Po neuradnih informacijah naj bi nekaj avtobusov z begunci zvečer prišlo tudi na Obrežje.