Slovenija

Ivan Vogrin: Janša, Mišič … na pomoč!

Robert Marin
17. 10. 2015, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdanji poslanec bi nedolžnost rad dokazal s pomočjo zvenečih političnih imen.

STA

Nekdanji enfant terrible slovenskega parlamentarnega prostora Ivan Vogrin krivde za očitano mu zlorabo položaja oziroma sistema strokovne pomoči poslancem ne priznava. Nedolžnost bo nekdanji poslanec Vogrin izkazoval med sojenjem, branil se bo sam, kot dokazni predlog pa je sodišču med drugim predložil tudi štiri knjige, ki jih je napisal v času trajanja mandata …

STA
Janez Janša.

Vogrinu družbo na zatožni klopi dela podjetnik Ivan Dolinšek, ki se je prav tako izrekel za nedolžnega. Tožilstvo jima očita zlorabo položaja in poslovno goljufijo.

Ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) jeseni leta 2012 pod drobnogled vzela porabo sredstev strokovne pomoči poslancem, je pri takrat nepovezanem poslancu Vogrinu ugotovila elemente korupcije. Vogrin je 10. julija 2012 državnemu zboru podal predlog za sklenitev pogodbe s podjetjem Vinestra v lasti Dolinška, in sicer za nudenje strokovne pomoči in svetovanje na področju financ in gospodarstva v vrednosti 7875 evrov neto. Znesek je bil namenjen plačilu 175 ur svetovanja. Šest dni pozneje je državni zbor sklenil pogodbo, čez komaj teden dni pa je Vogrin svojemu delodajalcu že dostavil potrdilo, da so bile storitve opravljene.

Država zahteva nazaj 11 tisočakov

V drugi polovici avgusta 2012 je bil znesek plačan, nato pa je pooblaščena oseba Vinestre v naslednjem mesecu in pol z 19 gotovinskimi dvigi z računa dvignila 6512 evrov. Komisija je takrat še ugotovila, da je bil Dolinšek nekoč zaposlen v Vogrinovem podjetju Interles, poudariti pa velja tudi dejstvo, da je bila Vinestra ustanovljena mesec dni pred tem, ko je Vogrin državnemu zboru predlagal sklenitev pogodbe. Kakor koli. Državno pravobranilstvo je v postopku zoper Vogrina in Dolinška priglasilo premoženjskopravni zahtevek v višini okrog 11.000 evrov.

Vogrin: Kazenski pregon je zarota »neke politične sredine«

Vogrin je sodišču kot dokaz svoje nedolžnosti predložil sklep Dursa, ki je na predlog protikorupcijske komisije opravil nadzor in po obdolženčevih besedah ugotovil, »da ni bilo nič narobe«.  »V času dve leti in pol trajajočega mandata poslanca je državni zbor na moj predlog sklenil 12 pogodb, sporni pa sta samo dve, to pa zato, ker me je neka politična sredina hotela izločiti iz parlamenta,« je pojasnil Vogrin. Kot »svojevrsten dokazni material« je predložil tudi štiri svoje knjige, ki jih je, tudi s pomočjo strokovnih sodelavcev, spisal v času trajanja mandata.

Nekdanji poslanec za priče predlagal cvetober slovenske politike

Nekdanji poslanec je predlagal tudi zaslišanje Sanje Vraber, ki je bila v kritičnem času v državnem zboru pristojna za sklepanje pogodb, informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, ki je nekoč delovala kot generalna sekretarka državnega zbora, in Sonje Nahtigal, ki je po Vogrinovih besedah v državnem zboru preverjala, ali je s sklenjenimi pogodbami vse v redu. Vogrin je sodišču predlagal še zaslišanje nekaterih strokovnih sodelavcev, ki jih je najel, ter cvetober politikov, s katerimi je najbolj tesno in plodno sodeloval: Stanka Stepišnika, Katarino Hočevar, Gašparja Gašparja Mišiča, Sonjo Ramšak, Alenko Bratušek, Ljudmilo Novak, Janeza Šušteršiča, čisto na koncu pa se je spomnil in dodal še takratnega premierja Janeza Janšo.

Dolinškova obramba za izločitev dokazov in javnosti

Dolinškova obramba pa je med drugim zahtevala izločitev nekaterih dokazov iz kazenskega spisa, pri utemeljevanju enega od predlogov pa je zahtevala še izločitev javnosti. Vendar je sodišče odločilo, da se predobravnavni narok preloži, ker v kazenskem spisu manjkajo še nekateri dokumenti, ki jih potrebuje za preučitev zahteve Dolinškove obrambe. Nadaljevanje 13. novembra.