Slovenija

Mersteel spet uspešno posluje

STA
17. 10. 2015, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nakelski Mersteel po potrjeni ponovljeni prisilni poravnavi in izčlenitvi zdravega jedra konec lanskega leta posluje uspešno. Podjetje je pridobilo več dolgoročnih poslov s tujimi kupci in zapolnilo proizvodne zmogljivosti v dveh izmenah. Težave pa so pri financiranju, je direktor Darko Gregorič.

Arhiv podjetja

Kot je ocenil, je najbolj pomembno, da so pridobili nekaj dolgoročnih poslov s tujimi kupci. Tako delajo za japonski koncern Amada, ki je eden največjih proizvajalcev obdelovalnih strojev, in ameriški koncern Cascade na področju prijemalne tehnike za viličarje.

"Svoje proizvodne zmogljivosti smo uspeli zapolniti na dve izmeni, a mislim, da to še ni zaključek in bomo obseg proizvodnje še povečali," je poudaril Gregorič in dodal, da so v podjetju, kjer je trenutno 107 zaposlenih, znova začeli zaposlovati.

Mersteel svojo prisotnost krepi tudi na slovenskem trgu, ki je zanj najpomembnejši, saj v Sloveniji proda od 70 do 80 odstotkov svojih izdelkov. "Skušamo se pozicionirati kot vezni člen med proizvajalci jekla in končnimi uporabniki," je pojasnil.

Kot je ocenil, gre podjetju dobro tako glede prihodkov kot glede rezultatov iz poslovanja, čeprav so ti nekoliko nižji od planiranih. To je predvsem posledica velikega padca cen na področju črne metalurgije, ki so v prvih devetih mesecih letos v povprečju padle za 100 evrov na tono.

Glede na padec cen Gregorič računa, da bodo ob koncu leta malenkost zaostali za plani, ki so za leto 2015 predvidevali 43 milijonov evrov prihodkov ter 750.000 evrov evrov dobička pred obrestmi in davki. Trenutno kaže, da bodo zabeležili okoli 42 milijonov evrov prihodkov.

"Vsak mesec imamo pozitiven rezultat, situacija pa se bo še popravila," je prepričan Gregorič, ki dosežene poslovne rezultate glede na omejene možnosti financiranja ocenjuje kot dobre. To je največji problem, s katerim se srečujejo izčlenjena podjetja.

Stari Mersteel, ki je lastnik izčlenjenih zdravih jeder, je namreč v stečaju, kar izčlenjenemu podjetju Mersteel SSC otežuje pridobivanje finančnih virov. Nejasno je tudi prihodnje lastništvo, saj bo stečajna upraviteljica iskala nove lastnike za izčlenjena in hčerinska podjetja, ki so ostala v stečajni masi.

Prodajala jih bo najverjetneje ločeno. Prejšnji teden je tako sodišče že odobrilo javno dražbo za 99,26-odstotni delež podjetja v Makedoniji za izklicno ceno 1,44 milijona evrov. Vendar takšen razpad skupine matičnega podjetja ne bo prizadel, je zagotovil Gregorič in pojasnil, da so s hčerinskimi podjetji delali na poslovno tržnih odnosih in niso imeli bistvenih bonitet na področju nabave.

Pred kratkim je sodišče odobrilo tudi začetek prodaje poslovnega kompleksa Merkurja v Izoli za izklicno ceno 6,6 milijona evrov. Kompleks je po računovodskih poslih v letih 2008 in 2009 prešel v last Mersteela, ki pa zanj nima prave funkcije in ga tudi njegova prodaja ne bo prizadela. Objekt ima namreč v najemu Merkur, ki ima v njem urejen trgovski center.