Slovenija

Uvedba začasnega nadzora na meji je neizogiben ukrep

STA/G.G.
16. 9. 2015, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Uvedba začasnega nadzora na meji z Madžarsko je neizogiben in nujen ukrep, sprejet za upravljanje migracijskega toka oziroma preprečevanje nekontroliranega prihoda na ozemlje Slovenije, je današnji sklep vlade pojasnila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Pri tem je poudarila, da Slovenija ostaja solidarna država.

Reuters

Ministrica je na novinarski konferenci poudarila, da sklep ne pomeni napada na schengen, ampak gre za ukrep pravočasne priprave na morebitni begunski naval. Ukrep je po njenem mnenju potreben, da lahko osebam, ki bodo prišle v Slovenijo, zagotovijo dostojno obravnavo, da se policistom, ki prvi pridejo v stik z begunci, olajša delo in ker morajo storiti vse, da bi se izognili ogrožanju javnega reda oziroma notranje varnosti.

Izpostavila je še, da je ukrep začasen, zanj pa so se odločili na podlagi ocene tveganja. Nadzor na meji pa je bilo treba uvesti pravočasno zato, da bi obvladovali situacijo in da ne bi bili priča neobvladljivemu migracijskemu toku, kakor v sosednjih državah. Samo na Madžarsko je v prvih osmih mesecih letos prišlo 155.000 ljudi, je spomnila.

Njihova naloga je namreč, da ne prihaja do nekontroliranih situacij, je ministrica pojasnila današnjo odločitev vlade. Sklep je sicer vlada sprejela na predlog notranjega ministrstva. Želijo namreč, da bi bil proces prehoda beguncev postopen in ob sprotnem sproščanju nastanitvenih zmogljivosti, ki jih ves čas pripravlja Slovenija.

Današnja odločitev ne vpliva na dosedanjo solidarno držo pri iskanju skupne evropske rešitve, je še povedala ministrica in dodala, da je Slovenija odgovorna in solidarna država ter bo takšna tudi ostala.