Slovenija

Očitki brez razlogov

Gabrijel Toplak
16. 9. 2015, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik sveta Doma upokojencev Ptuj Franc Kodela pravi, da je ponedeljkova seja minila korektno. Glede očitkov Dejana Dokla pa pojasnjuje, da z njim ne želi več polemizirati, zato ga usmerja na svet zavoda ali k ustreznim organom.

Gabrijel Toplak

Po številnih očitkih Dejana Dokla, ki so ga v Domu upokojencev Ptuj po 11 letih odpustili iz poslovnih razlogov in novemu vodstvu zdaj očita številne nepravilnosti, se je v ponedeljek popoldne svet zavoda vendarle sestal.

Arhiv Svet24

BREZ USTREZNIH KOMPETENC

Predsednik sveta Franc Kodela, ki mu Dokl poleg v. d. direktorice Jožice Šemnički očita največ kršitev, je za Svet24 dejal, da je seja, na kateri so bili soglasno potrjeni vsi predlogi, minila korektno. Na vprašanje, zakaj je ni pripravil prej, odgovarja: »Eno so osnove, drugo pa pravila, kako se sklicujejo. Izredne seje, denimo, niso posebej definirane v poslovniku. Gospod Dokl ni tisti, ki lahko določi, kdaj se bomo sestali, niti nima ustreznih kompetenc.

Na njegove obtožbe se je treba posebej pripraviti,« je pojasnil Kodela, glede očitane kršitve o javnem naročanju pri adaptiranju kopalnic pa dodaja, da jim je Šemničkijeva podala ustrezna pojasnila nujnega posega, a svet nanje ni podal dodatnih sklepov. »Poseg je posledica prejšnjega slabega vzdrževanja, ki bi moralo biti že opravljeno. V skladu z zakonom je dela mogoče opraviti brez javnega naročila in o tem presojajo pristojni državni organi, in ne gospod Dokl,« je dejal Kodela, ki z njim (Doklom, op. p.) ne želi polemizirati, ampak ga usmeri na svet zavoda oziroma k ustreznim organom. »Na svetu smo se dogovorili, da ne želimo 'dvigovati' temperature na račun prejšnjega vodstva,« dodaja.

Arhiv Svet24

RAČUNI DOKUMENTIRANI

O nakupu računalniškega blaga in storitev Kodela pravi, da jim je v. d. direktorice podala podrobno poročilo in za vsakim računom »stoji« ustrezna dokumentacija. »Svet zavoda se je preventivno odločil, da bo zadevo preveril. A le glede tega, ali je bilo treba narediti javno naročilo za eno podjetje. Čakamo še na mnenje revizijske komisije,« razlaga Kodela. Pri pripravi razpisnih pogojev ali izbiri ponudnika je sodeloval s člani sveta zavoda, saj meni, da je pri pripravi osnutka natančno vedel, kaj je treba pregledati.

»Težko je pripraviti ponudbo za revizijo, če tega ne veš. Družba KPMG je bila edini ponudnik, ki je vsaj po dokumentaciji izpolnjevala pogoje za revizijo,« je dejal in se vseeno obregnil ob Doklove očitke, da še nobena komisija ni odkrila nepravilnosti. »Razpolagam skoraj z vsemi njihovimi revizijami in vem, da skoraj v nobeni niso bili pregledani računovodski izkazi. Gre za zavajanje,« pojasnjuje upokojeni Kodela, ki za vodenje sveta dobiva sejnino. O domnevni »neodzivnosti« doma upokojencev, če mu nekdo zastavi pisno vprašanje, pa, da imajo na voljo 20 delovnih dni in tudi pravico do molka. »Dokler se bo 'skrival' za izrazi domnevno, naj bi ali predvidoma, bova lahko dokaze soočila tudi na sodišču,« je sklenil Kodela.

Gabrijel Toplak

GOSPODARNO DELOVANJE

Dokl o tokratni seji sveta zavoda med drugim pravi, da finančno poročilo doma na letni ravni ugotavlja med 700.000 in 800.000 evrov manj prihodkov, s čemer jasno kaže, da gre za načrtno »oslabitev« javnega zavoda. Prepričan je, da je prejšnje vodstvo delovalo gospodarno, zato napoveduje še več preiskav.