Črna kronika

Pešca v temi ni opazil pravočasno

J.A.
16. 9. 2015, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sodili vozniku, ki je po spletu nesrečnih okoliščin z avtom zbil najstnika, ki so ga nato s pretresom možganov odpeljali v bolnišnico.

J. A.

Bilo je v začetku lanskega decembra, deževalo je in ura je bila nekaj čez 18. uro zvečer. Upokojenec Janez Vianej Avguštin iz Dolenjskih Toplic se je s svojim cliom peljal po Kandijski cesti v Novem mestu iz Žabje vasi proti Brodu. Vidljivost je bila slaba in voznik je na prehodu za pešce trčil v pešca.

PRETRES MOŽGANOV
»Vozil sem počasi, manj kot je dovoljeno, in nenadoma mi je na cesto čez prehod s strani pritekel 16-letni fant. Nisem se mogel izogniti trčenju, imel sem pet metrov zavorne poti. Fanta so odpeljali v bolnišnico, imel je pretres možganov, tam je ostal dva dneva,« se tistega večera spominja obdolženi Avguštin.

NESREČO PRIZNAL
Na novomeškem okrajnem sodišču je 71-letni voznik, ki mu je bilo zelo žal, da se je nesreča, ki bi se lahko končala s tragičnimi posledicami, sploh zgodila, priznal, da je povzročil prometno nesrečo iz malomarnosti. Do zdaj še nikoli ni bil kaznovan, ne za prekrške ne za kakšna druga kazniva dejanja. 
Tudi zaradi tega mu je sodnica Andreja Breg izrekla pogojno kazen šest mesecev zapora v preizkusni dobi dveh let. Poleg tega je dobil še prepoved vožnje vozil kategorije B za štiri mesece. »To je bil nesrečen splet okoliščin, pešca pa bi morali na prehodu za pešce pričakovati,« je dejala sodnica Bregova.

TOŽI GA ŠE ZAVAROVALNICA
V tem sodnem spisu se je znašel tudi premoženjski zahtevek zavarovalnice, ki je ponesrečenemu najstniku izplačala odškodnino, zdaj pa je hotela, da bi ji jo povrnil obdolženi, ki je pred nesrečo popil eno pivo.

»Zavarovalnica trdi, da ima zahtevek do njega zaradi vinjenosti. Iz spisa izhaja, da je imel voznik v izdihanem zraku 0,25 miligrama alkohola, kar je mejna vrednost, saj človek, ki ima 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, še ni vinjen. Toksikološka preiskava je pokazala, da je imel 0,37 grama alkohola na kilogram, kar pomeni, da sploh ni bil pod vplivom alkohola, če bi bil, bi morala vrednost preseči 0,5,« je povedal Avguštinov zagovornik Igor Smolej. 

Sodnica je zavarovalnico v zvezi s tem zahtevkom napotila na pravdo, obdolženca pa oprostila tudi stroškov postopka, saj ima manj kot 500 evrov pokojnine.