Slovenija

Pričakovati Brglezovo odločitev glede ustanovitve nove poslanske skupine

STA/J.P.
14. 9. 2015, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik DZ Milan Brglez bo v začetku tedna sporočil svojo odločitev glede ustanovitve nove poslanske skupine nepovezanih poslancev, v katero se želijo povezati Bojan Dobovšek, Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček. Večina poslanskih skupin kljub vprašanju skladnosti s poslovnikom DZ ustanovitvi poslanske skupine ne nasprotuje.

STA

Ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev je glede na določila poslovnika DZ vprašljiva zaradi članstva Bratuškove in Bon Klanjščkove v stranki ZaAB. Kljub naklonjenosti večine poslanskih skupin ustanovitvi nove poslanske skupine pa je odločitev v predsednikovih rokah. Podpreti jo namerava s pravnimi mnenji.

Na petkovem kolegiju predsednika DZ je Brglez priznal, da odločitev ni tako preprosta, kot se zdi na prvi pogled. Kot je pojasnil, gre za različne interpretacije poslovnika DZ in zelo različno prakso v DZ. Prav slednje poudarjajo tudi v večini poslanskih skupin.

Dobovšek ustanovitev poslanske skupine predlaga tudi glede na - po njegovem mnenju - namen zakonodajalca, da nepovezanim poslancem omogoči polno delovanje, torej strokovno pomoč in delo na delovnih telesih DZ, ter glede na analizo dosedanjih rešitev v duhu zakona.

Pomembno je lahko tudi dejstvo, da sta Bratuškova in Bon Klanjškova nepovezani poslanki postali po odhodu Janija Möderndorferja iz poslanske skupine ZaAB, ki je s tem razpadla. Bon Klanjškovo sicer vztrajno vabijo tudi med poslance DeSUS, ki se jim je že pridružil nekdanji član ZaAB Peter Vilfan. Möderndorfer pa očitno ostaja nepovezani poslanec.