Slovenija

Delodajalci o minimalni plači in socialnem sporazumu

STA/J.P.
14. 9. 2015, 06.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predstavniki delodajalskih organizacij, ki so podpisale socialni sporazum 2015-2016, bodo danes na sestanku v Ljubljani razpravljali o sindikalnem predlogu za spremembo definicije minimalne plače v luči sklenjenega socialnega sporazuma. V prvih odzivih so ocenili, da bi spremembe pomenile kršenje sporazuma.

STA

Združenje delodajalcev, obrtno-podjetniška zbornica, trgovinska zbornica ter združenje delodajalcev obrti in podjetnikov so v odzivih na četrtkovo vložitev podpisov sindikatov za noveliranje zakona o minimalni plači in napoved koalicije, da bo zakon podprla, ocenili, da gre za kršenje socialnega sporazuma. 

Delodajalske organizacije so ocenjevale, da se bi z redefinicijo minimalne plače zvišali stroški dela, kar bi pomenilo dodatno breme,

"Minimalna plača predstavlja eno najpomembnejših kategorij v okviru delovne zakonodaje, za katero smo se s socialnim sporazumom zavezali, da jo bomo urejali s socialnim dialogom in v soglasju s socialnimi partnerji," je ocenil generalni sekretar združenja delodajalcev Jože Smole.

Smole je izpostavil tudi konvencijo o minimalnih osebnih dohodkih Mednarodne organizacije dela, ki med drugim opredeljuje vlogo obeh socialnih partnerjev - ne le sindikatov, tudi delodajalcev - v procesu določanja, spreminjanja in usklajevanja minimalne plače.

Delodajalske organizacije so ocenjevale, da se bi z redefinicijo minimalne plače - po predlogu se vanjo ne bi vštevali več dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo - zvišali stroški dela, kar bi pomenilo dodatno breme, sprememba pa bi vplivala tudi na sistem nagrajevanja v podjetjih in na kolektivne pogodbe.

Predsednik zveze svobodnih sindikatov, ene od sedmih reprezentativnih sindikalnih central, ki so vložile predlog, Dušan Semolič je dejal, da v socialnem sporazumu ni navedeno nič o minimalni plači, ker je bil njihov predlog "gladko" zavrnjen. Že takrat so, je dodal, napovedali boj z vložitvijo predloga novele v DZ.