Slovenija

Filli: 'Če bi bilo resnično, kar pišejo mediji o stanju na RTV Slovenija, bi odstopil'

STA
3. 9. 2015, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) ni izrednega stanja in ni kadrovske čistke, je danes na novinarski konferenci poudaril generalni direktor zavoda Marko Filli. S tem je kot neresnična zavrnil opozorila DNS in poročanja nekaterih medijev o domnevno spornih kadrovskih menjavah in odpuščanjih ter programskih spremembah na nacionalni televiziji.

Mediaspeed
Več o varčevanju in ozadju dogajanja na RTVS si boste lahko prebrali v jutrišnji številki časnika Svet24.

"Če bi bilo resnično, kar pišejo mediji o stanju na RTV Slovenija, bi odstopil," je poudaril Filli. Pri tem je Društvu novinarjev Slovenije (DNS) očital, da je v svojih opozorilih nanizalo cel kup neresnic, ki jih sploh ni preverilo. Po njegovih besedah RTVS tudi ni v rokah nobene politične stranke, kot trdijo nekateri.

Filli je ocenil, da so navedbe DNS pravzaprav postavile pod vprašaj avtonomijo urednikov in novinarjev na Televiziji Slovenija (TVS). Dejal je, da se kot generalni direktor zavoda nikoli ni vpletal v kadrovske odločitve, ki so po statutu RTVS v pristojnosti odgovornih urednikov. Izrazil je tudi svoje zaupanje novemu vodstvu TVS.

RTVS je oklestila stroške dela za pet milijonov

Pri tem je Filli napovedal, da bo RTVS v nekaj mesecih z redno zaposlitvijo uredila status 300 stalnih pogodbenih sodelavcev, ki imajo tudi ustrezno izobrazbo. Po njegovih besedah gre za velik finančni zalogaj, ki terja tudi zmanjšanje števila občasnih sodelavcev. Spomnil je, da je RTVS v zadnjih nekaj letih oklestila stroške dela za pet milijonov evrov.

Filli: Valenčič ni bil politično odstavljen

Filli je tudi komentiral medijsko izpostavljen primer novinarja Erika Valenčiča, ki mu vodstvo TVS ne bo obnovilo pogodbe o sodelovanju. Poudaril je, da Valenčič ni bil politično odstavljen, pač pa je zgodba dobila popolno politično konotacijo. Po njegovem mnenju novinarju ne koristi, če v njegov bran stopi tudi politična stranka.

Ljerka Bizilj: Ali bodo socialna ustanova, ali pa bodo ustvarjali kakovosten javni program

Očitke o domnevno spornih kadrovskih menjavah in odpuščanjih ter programskih spremembah sta na novinarski konferenci zavrnili tudi direktorica TVS Ljerka Bizilj in odgovorna urednica televizijskega informativnega programa Jadranka Rebernik. Biziljeva je zagotovila, da se vodstvo TVS kadrovskih, programskih in tudi organizacijskih zadev loteva strokovno in premišljeno.

Biziljeva je pojasnila, da je kadrovska in tudi siceršnja racionalizacija na TVS nujna posledica dejstva, da ima nacionalna televizija letos na voljo za 4,5 milijona evrov manj denarja kot lansko leto. Po njenih besedah nimajo možnosti izbire, ali bodo socialna ustanova, ali pa bodo ustvarjali kakovosten javni program.

Tako Biziljeva kot Rebernikova sta se dotaknili prav tako medijsko odmevnega primera novinarja Bojana Travna. Po njunih napovedih Traven ne bo prevzel mesta urednika televizijskega dnevnika, pač pa bo nadziral udejanjanje načrtovane spremembe informativnega programa na TVS, sodeloval pa bo tudi pri povezovanju informativnega in parlamentarnega programa.

Rebernikova je opozorila, da je prekinitev pogodb nekaterim občasnim sodelavcev predvsem posledica pomanjkanja denarja. Pri tem je skupaj z Biziljevo in Fillijem poudarila, da nikakor ne bodo iskali rešitve za finančno stisko v t. i. rumenizaciji programskih vsebin, ki bi jim pomagala v tekmi s komercialnimi mediji.

Sicer je DNS v torek v sporočilu za javnost izrazilo zaskrbljenost zaradi kadrovskih in programskih sprememb, ki jih v zadnjem času uvajata novi vodstvi TVS in njenega informativnega programa. Zaradi tega je od vodstva TVS pa tudi vodstva RTVS zahtevalo javno pojasnilo njunih ravnanj.

Valenčič pa je v odprtem pismu, ki so ga v sredo na svojih spletnih straneh objavili nekateri mediji, ocenil, da vodstvi TVS in RTVS racionalizacijo uporabljata kot izgovor za degradacijo oziroma odstranitev izpostavljenih, kritičnih in za vodstvo motečih sodelavcev. Povedano drugače, gre za čistko, je zapisal.

Poleg predstavnikov medijev so se današnje novinarske konference v avli stavbe TVS udeležili tudi nekateri predstavniki civilne družbe, ki so z občasnim glasnim negodovanjem pospremili pojasnila Fillija, Biziljeve in Rebernikove.