Slovenija

Nagradili kranjsko knjižnico

3. 8. 2015, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred štirimi leti so v Kranju odprli nove prostore Mestne knjižnice Kranj. Tega so bili veseli tako zaposleni v knjižnici kot tudi uporabniki. Teh je tudi zaradi novih, lepših in večjih prostorov iz leta v leto več.

V novih prostorih Mestne knjižnice Kranj zdaj zaposleni lažje organizirajo tudi številne dogodke. Še posebej so osredotočeni na spodbujanje branja in letos so za enega od projektov prejeli pomembno evropsko priznanje.

MODRO BRATI IN KRAMLJATI

Na 19. evropski konferenci o pismenosti v Celovcu je Mednarodna zveza za pismenost Mestni knjižnici Kranj podelila nagrado za inovativno promocijo branja v Evropi 2015. Nagrado, ki jo zveza podeljuje vsaki dve leti, je knjižnica prejela za projekt Modro brati in kramljati. Knjižnica namreč organizira in vodi srečanja različnih bralnih skupin, ki so namenjena odraslim, starejšim, slepim in slabovidnim ter osebam z motnjami branja. V petnajstih bralnih skupinah, ki jih vodijo knjižničarji in tudi usposobljeni prostovoljci, knjižnica spodbuja kulturo branja, z vodenimi pogovori pa razvija kritično vrednotenje literarnih del in medgeneracijsko sodelovanje.

VESELI VELIKEGA PRIZNANJA

Projekt vodi višja knjižničarka Damjana Mustar, ki je za Svet24 izrazila veliko zadovoljstvo nad prejeto nagrado. »Nagrada veliko pomeni tako sami knjižnici kot tudi Sloveniji. To je res velika nagrada, predvsem pa se mi zdi, da je to nagrada za vse prostovoljce, ki sodelujejo v tem projektu, in sem zelo vesela, da so nas opazili,« pravi Mustarjeva. Projekt Modro brati in kramljati je sicer razdeljen na kar 15 skupin, v katere so vključene različne generacije. »Nekatere skupine so medgeneracijske, nekatere so za starejše, imamo tudi tako za slepe in slabovidne ter skupino s posebnimi potrebami v centru Korak. Vodi jih 18 usposobljenih prostovoljcev, voditeljev bralnih srečanj, ki svoje delo odlično opravljajo. Če jih ne bi bilo, tudi projekt ne bi mogel zaživeti v takem obsegu,« poudarja Mustarjeva. Trenutno je v te skupine vključenih 189 udeležencev, posamezno skupino pa sestavlja od 10 do 14 ljudi.

odpiralnicasi.com

ŽELJE UDELEŽENCEV

Srečanja potekajo na različne načine. »V tistih skupinah, ki so namenjene starejšim, prebiramo kratke odlomke, tudi mogoče kaj iz časopisov, in se potem o tem pogovarjamo. Podobno je tudi pri skupinah s posebnimi potrebami, v tistih, ki so še bolj aktivne, pa prebiramo knjige doma in se potem pripravimo na srečanje, na pogovor o prebranih knjigah, ki ga vodi voditelj skupine. Literatura je različna. Za starejše ne smeš izbrati pretežke teme, te morajo imeti v sebi neko sporočilo, ponekod pa tudi sami udeleženci predlagajo, kaj bi želeli prebirati, in voditelji se temu prilagodijo,« pravi Mustarjeva.

DRUŽINSKO BRANJE

Sicer pa v Mestni knjižnici Kranj spodbujajo branje s še mnogimi drugimi akcijami, med drugim tudi s posebno akcijo, poimenovano Družinsko branje, ki je namenjena celotnim družinam, ter z akcijama Berem sam/sama za prve korake v svet branja in Branje v letnih časih, ki je namenjeno širšemu krogu uporabnikov.