Svet

Mednarodna koalicija naj bi v Siriji in Iraku ubila na stotine civilistov

STA/M.J.
3. 8. 2015, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V napadih mednarodne koalicije na čelu z ZDA, ki obstreljuje cilje skrajne Islamske države v Siriji in Iraku, je bilo v minulem letu ubitih med 459 in 591 civilisti, je danes sporočila neodvisna skupina Airwars. Obenem je bilo v t.i. prijateljskem ognju ubitih med 48 in 80 pripadnikov zavezniških sil.

Reuters

Kot so poudarili v skupini, ki si je za nalogo zadala spremljanje letalskih napadov, javni dokumenti jasno kažejo, da koalicija ne poroča ustrezno o civilnih smrtih in jih namerno podcenjuje.

Mednarodna koalicija poročila Airwarsa zaenkrat ni komentirala. Doslej je sicer priznala vsega dve smrti na strani civilistov ter sprožila preiskavo o desetih potencialno spornih incidentih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Airwars medtem govori o najmanj 57 incidentih, v katerih so bili ubiti civilisti ali zavezniški vojaki, ter dodaja, da bi utegnila biti dejanska številka tovrstnih incidentov in žrtev še veliko višja.

Koalicija je z napadi začela avgusta lani, doslej pa je izvedla 5800 letalskih napadov z več kot 18.000 bombami in izstrelki.