Svet

Kerry napovedal pospešitev prodaje orožja zalivskim državam

STA/M.J.
3. 8. 2015, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes v katarski Dohi napovedal, da bodo ZDA pospešile prodajo orožja zalivskim državam, da bi tako odgovorile na njihovo zaskrbljenost zaradi jedrskega dogovora z Iranom. Poudaril je sicer, da je bil dogovor najboljši možen, in izrazil prepričanje, da bo regija z njim stabilnejša.

Arhiv

Tudi gostitelj srečanja šestih zunanjih ministrov držav Sveta za sodelovanje v Zalivu (GCC), katarski zunanji minister Mohamed al Atija, je na skupni novinarski konferenci s Kerryjem ocenil, da je bil dogovor, ki ga je šesterica velesil sredi julija dosegla s Teheranom, "najboljši možen med drugimi možnostmi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kerry je dodal, da bo dogovor ko bo izpolnjen, pomembno pripomogel k dolgoročni stabilnosti regije.

Obenem je napovedal, da bodo "ZDA pospešile prodajo določenega orožja, ki se je doslej že predolgo vlekla". Prav tako nameravajo v regiji okrepiti sodelovanje na obveščevalnem področju in povečati število skupnih vojaških vaj.

S tem se je Kerry odzval na zaskrbljenost sunitskih članic GCC - ta združuje vse zalivske arabske države z izjemo Iraka, torej Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate - da bo Iran sedaj še okrepil svoj vpliv v regiji.

S Kerryjem so se sicer danes pogovarjali tudi o konfliktih v Siriji in Jemnu ter boju proti džihadistom skupine Islamska država, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kerry je pri tem napovedal dodatno stopnjevanje letalskih napadov na islamiste, a je hkrati pozval k iskanju politične rešitve v Siriji.

O tem naj bi se Kerry pogovarjal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki se prav tako mudi v Dohi, ter savdskim zunanjim ministrom Adelom al Ahmadom al Džubejrom. Rusija sicer podpira režim Bašarja al Asada, sunitske države pa upornike.

Katarski zunanji minister al Atija je danes sicer ponovno izpostavil stališče sunitskih kolegov, da Asad ne bi smel igrati nobene vloge več v prihodnosti Sirije, še poroča dpa.