Slovenija

Ganljiva zgodba mlade družine navdihuje

Polona Krušec
3. 8. 2015, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zgodba Ane, Patrika in njunega malčka je grenka. A je kljub temu v njej tudi mnogo pozitivnega in lepega, predvsem pa navdihujoča sporočila – sporočila upanja, ki jih želita deliti z drugimi. Boj z malčkovo boleznijo ju je skrušil, a imata moč, ki premika gore. Za družinico mnogi stikajo pesti. Tudi mi.

Osebni arhiv

Mlad par iz okolice Nove Gorice, Ana Simčič in Patrik Bukovec, sta letos prvič postala starša. Ponosna in vesela mama in očka pa sta bila kmalu postavljena pred hudo preizkušnjo. Njun deček ima bolno srce. Čas je hitro pokazal, da je stanje resno. Diagnoza: tetralogija fallot.

To ime predstavlja skupek štiri resnih in smrtno ogrožajočih srčnih napak. Žal se je sicer živahnemu in radoživemu malčku stanje v parih mesecih njegovega življenja precej zapletlo, saj je doživljal različne težave, najhujše so bile cianotične atake, ki so zelo dramatični napadi pomodrelosti zaradi slabe preskrbe srca s kisikom. Taki napadi so izjemno boleči, otročiček je moral dobiti kisik in morfij. Ana iskreno pove, da je grozljivo gledati otroka v takih mukah. Njun otročiček ni zdrav, je celo v smrtni nevarnosti.

»Taka izkušnja te za vedno spremeni. Veliko ti vzame, veliko postavi na kocko in te hkrati preseneti, saj se v tebi rodi moč, za katero nisi verjel, da jo imaš,« razmišlja mama Ana. In to ju žene naprej. Ker verjameta, da bodo premagali bolezen in da jih končno le čaka mirnejše in normalno življenje.

Nujna pomoč

Cianotične atake, ki jih je v hudi obliki deček doživel nedolgo tega, so tako resni zapleti, da so terjali takojšnjo zdravniško pomoč. Reševalci. Bolnišnica. Trepetanje. Bodrenje. In neskončno dolgo čakanje. Ko otročička pripeljejo v šempetrsko bolnišnico, ugotovijo, da bo nujno moral v klinični center. Tam se mu je na srečo stanje umirilo, a ne za dolgo. Hitro je morala pasti odločitev o premeščanju dečka v Prago, kjer bo imel nujno potrebno operacijo srca. Žalostna starša, sicer polna upanja, sporočita, da jih čakajo težki časi, a ostajajo pozitivni. Sploh ker je malček izjemno močan, kar ju še bolj drži pokonci. »Po vsem hudem in vseh bolečinah se smeji in mi z njim, ker vemo, da je borec in zmagovalec,« pove mamica.

Osebni arhiv

Korak bližje

Minuli četrtek je imel Chris Angel operacijo. Kar 6 ur je trajala. Starša sta sporočila, da je bil srček njunega otročička v zelo slabem stanju, a da so kardiologi opravili popolno korekcijo, kar je bila najboljša možna novica, vendar še ni zunaj nevarnosti. Odločajoči so naslednji dnevi. Malček je še uspavan, saj mora biti prebujanje postopno. Mamica in očka sta si le lahko nekoliko oddahnila. V samo nekaj mesecih sta šla skozi pekel, a pokončne drže, z upanjem in pogumom. Imata veliko podpore bližnjih, na facebooku so ju bodrili tudi prijatelji in znanci, in prav to jima je zelo pomagalo, da sta lažje premagovala naporno in stresno obdobje.

Nov udarec

Konec minulega tedna, ravno ko so se prvič razveselili dobre novice, da je operacija uspešna, jih je pretresla smrt male Klavdije, ki je bila na podobnem posegu kot Chris Angel. Mamica Ana je skrušena sporočila, da so zelo močno stiskali pesti zanjo, a je deklica zdaj med angelčki. »Taki dogodki te spomnijo, da si še vedno tudi sam na robu, in ne veš, kaj se lahko zgodi. Za nas je to bilo, kot bi izgubili nekoga svojega. Prineslo nam je tudi pomembno sporočilo, da se ne smemo prehitro veseliti,« žalostna sporoči mamica. Vendar so morali zbrati moč in iti naprej. Ter upati. Ker je to edino, kar jim ostane. In če ima tu kaj opraviti tudi sreča, jim jo tudi naša ekipa pošilja v izobilju!

Ganljiva podpora

»Hvala vam in vsem bližnjim, tistim na družbenem omrežju, za vso srečo, moč, in pozitivo, ki nam jo pošiljate, to nam neizmerno veliko pomeni. Za trud se zahvaljujemo tudi šempetrski bolnišnici in UKC Ljubljana. Komaj čakamo, da malček okreva in se vrnemo v Slovenijo,« je ob zaključku našega pogovora povedala mamica. Družinico bomo spremljali še naprej, saj pravijo, da bi radi s svojo zgodbo, ko se bo vse skupaj nekoliko umirilo, opogumili in navdihovali še druge starše, ki imajo bolne otroke.