Slovenija

Obtožnica zoper Milka Noviča pravnomočna, kmalu začetek sojenja

STA/J.P.
29. 7. 2015, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Obtožnica zoper Milka Noviča, ki je obtožen umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika decembra lani, je po poročanju Dela postala pravnomočna, saj je bil ugovor obrambe zavržen. Datum predobravnavnega naroka, na katerem se bo Novič lahko izjasnil o krivdi, še ni znan, pričakovati pa je, da bo na zatožno klop sedel po sodnih počitnicah.

STA, KMA, Arhiv Svet24

Tožilstvo je namreč obtožnico zoper Noviča vložilo junija, obtožnica pa je sedaj pravnomočna, so po poročanju Dela potrdili na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Tožilstvo sicer Noviču očita, da je svojega nekdanjega nadrejenega umoril na zahrbten način iz brezobzirnega maščevanja.

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra lani, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, vozilo zaklenil in se odpravil proti lokalu. 

Tožilstvo v obtožnici navaja, da so na rokah, laseh in plašču Noviča našli delce smodnika, odkrili so tudi luknje v njegovem alibiju. Novič naj bi namreč zatrjeval, da je bil na večer umora vseskozi doma in gledal televizijo s prižganim računalnikom v roki. Vendar so bazne postaje, ki lovijo mobilni signal, njegovega zaznale v bližini kraja dogodka kmalu po umoru. Prav tako so pregledali njegova dva računalnika in ugotovili, da v kritičnem času na njih ni zabeleženih nobenih aktivnosti, navaja portal.

Jamnik je bil ustreljen 16. decembra lani, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, vozilo zaklenil in se odpravil proti lokalu. Storilec je Jamniku prišel za hrbet in ga dvakrat, brez opozorila, ustrelil v glavo. Žrtev se je zgrudila na tla, storilec pa je pobegnil. Hudo poškodovanemu Jamniku so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po nekaj dneh umrl.

Policija je Noviča prijela nekaj dni kasneje in ga ovadila. Njegova obramba opozarja, da so dokazi tožilstva pomanjkljivi. Kot poroča Delo, so po njihovih neuradnih informacijah forenziki prepričani, da so dokazi zelo trdni.