Svet

Irak protestiral zaradi turških zračnih napadov na PKK

sta/mv
28. 7. 2015, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Irak se je danes odzval na zračne napade turške vojske na položaje Kurdske delavske stranke (PKK) na severu države in ocenil, da gre za nevarno eskalacijo in kršitev iraške suverenosti. Kot je prek Twitterja sporočil iraški premier Hajder al Abadi, je iraška vlada Turčijo pozvala, naj spoštuje dobre odnose med državama.

Reuters

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še zapisal al Abadi, se Irak čuti dolžnega, da zaustavi napade Turčije na iraško ozemlje.

Turška vojaška letala so v zadnjih dneh večkrat napadlo glavno oporišče prepovedane PKK na severu Iraka. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes tudi sporočil, da je mirovni proces s Kurdi končan. Pred tem so to sporočili tudi Kurdi sami.

Povod za napade turške vojske na PKK na severu Iraka so teroristični napadi v Turčiji v zadnjem času, v katerih je umrlo na desetine ljudi. Odgovornost za najhujšega v Surucu z več kot 30 mrtvimi je Ankara pripisala skrajni sunitski organizaciji Islamska država. PKK je kasneje prevzela odgovornost za napade na turške vojake, ki jim očita, da so sodelovali z IS pri napadu v Surucu.