Slovenija

Letos že 16 letalskih akcij zaščite proti toči v severovzhodni Sloveniji

sta/mv
28. 7. 2015, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Letalski center Maribor, ki izvaja letalsko obrambo pred točo na območju severovzhodne Slovenije, je s samo enim letalom opremljenim za izvajanje protitočne zaščite letos izvedel že 16 akcij. Prva je stekla 9. junija, nazadnje pa so posredovali minuli konec tedna. Njihovo delovanje so danes predstavili mariborskemu županu Andreju Fištravcu.

You Tube/Denis Prša

Država je že lani za vsaj dve dodatni leti podprla izvajanje letalske obrambe pred točo, ki jo na območju severovzhodne Slovenije že več let izvaja Letalski center Maribor. Pogodbo z izvajalcem za leto 2015 so podpisali junija, država pa naj bi podobno kot lani za to namenila nekaj več kot 50.000 evrov.

Svoj delež prispevajo tudi lokalne skupnosti, v katerih se izvajajo akcije. Mestna občina Maribor letalskemu centru za to namenja 5700 evrov, so danes, ko je letalski center obiskal župan Fištravec, sporočili z mariborske občine.

Obrambo proti toči je Letalski center Maribor začel že pred več kot 35 leti in je do danes edini, ki takšno obrambo izvaja v Sloveniji.

S samo enim letalom opremljenim za izvajanje zaščite proti toči so od 9. junija do 25. julija izvedli 16 akcij. Letošnje vremenske razmere so namreč resnejše kot denimo v lanskem letu, ko je bilo potrebnih pet takšnih akcij.

Kot je za STA povedal vodja izvajanja protitočne obrambe v letalskem centru Darko Kralj, so po številu ur v zraku že presegli skupno število ur iz zadnjih treh let. V letošnjih akcijah so namreč skupno leteli deset ur in pol.

Nevarnost pojava toče je v Sloveniji velika, naša država pa sodi med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi. Samo v kmetijstvu so neurja s točo od leta 2003 do 2013 povzročila za več kot 100 milijonov evrov škode.