Svet

Razkrita prava cena Skopja 2014

Luka Tetičkovič
28. 7. 2015, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prvotno načrtovano število 40 spomenikov, poslopij, fasad in zgradb se je med izvedbo projekta Skopje 2014 potrojilo. Temu primerno je narasel tudi račun, ki naj bi se vsaj pošesteril.

Wikipedia

Raziskava, ki jo je opravil Balkanski preiskovalni novinarski portal (BIRN), razkriva pravo ceno megalomanske obnove makedonske prestolnice v okviru projekta Skopje 2014. Postavljenih je bilo več kot 130 novih objektov, vsi so bili financirani z javnimi sredstvi prek družb v državni lasti ali neposredno od državnih institucij (ministrstva za kulturo in občine Skopje).

Bogato poplačani umetniki

Portal razkriva, da je v ponovnem odkrivanju makedonske zgodovine sodelovalo 260 pravnih in fizičnih oseb. Mnoge med njimi so bile kot avtorji projekta bogato nagrajene za svoje načrte, trije najbolje plačani kiparji so sešteto odnesli 4,7 milijona evrov. V precej primerih so načrti ostali samo na papirju, stavbe pa nedokončane ali »nezačete«. Novinarji zato sumijo, da se bo končna cena projekta povzpela še višje.

Wikipedia

Eno podjetje zgradilo tretjino projekta

Gradbeno podjetje Beton je uspešno pridobilo izvedbo tretjine projekta in s tem zaslužilo 163 milijonov evrov. Kot veliki igralci sledijo štiri druga podjetja: Granit, Strabag, Beton-Stip in Bauer BG. Nekatera za svojo delo še niso bila plačana.

Najdražje zgradbe stale po 42 milijonov

Sodeč po dokumentih, so največ stale zgradbe ustavnega sodišča, arheološkega muzeja in državnega arhiva. V vsako omenjeno se je steklo 42 milijonov. Filharmonični orkester jim sledi s številko 39 milijonov, narodno gledališče pa je stalo 37 milijonov.

wikipedia

Odgovorni glede številk zavajali

Na tiskovni konferenci leta 2013 so kulturna ministrica Elizabeta Kanceska-Milevska, odhajajoči župan občine Center Vladimir Todorović in prvi mož urada za javna naročila Vase Donevski podali oceno, da bo skupna cena projekta 207 milijonov evrov. Zdaj razkriti dokumenti izpričujejo povsem drugo stanje, kot rečeno, je vrednost projekta že presegla polovico milijarde evrov in bi se lahko povzpela še višje, ugotavlja BIRN.

Wikipedia