Slovenija

0,61 evra za razglednico iz Hrvaške

Sašo Avramovič
28. 7. 2015, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pošta Slovenije je napovedala, da bo 1. avgusta zvišala nekatere cene poštnih storitev. Dražje bo pošiljanje običajnega pisma ali dopisnice (sem spada tudi razglednica), podražilo pa se bo tudi pošiljanje tiskovin v notranjem prometu. Poleg sprememb smo pregledali tudi, koliko znašajo stroški pošiljanja razglednice iz »dopustniških« držav.

Profimedia

Zvišanje cen univerzalne poštne storitve temelji na revidiranih računovodskih izkazih Pošte Slovenije za leto 2014. To je nujno, so nam sporočili iz Pošte Slovenije, »zaradi nepokrivanja lastne cene univerzalne storitve in posledično znižanja izgube, ki jo ustvarjamo z opravljanjem storitev univerzalne storitve, ki je predpisana z zakonom o poštnih storitvah«. Vseeno pa ostajajo cene poštnih storitev v Sloveniji kljub navedenemu dvigu še vedno najnižje med evropskimi državami poleg Malte.

Večina je vročena v roku D + 1

Navedeni dvig cen bo Pošti Slovenije, kot so zapisali, omogočal, da bo lahko še naprej zagotavljala visokokakovostno univerzalno poštno storitev, ki je pod enakimi pogoji zagotovljena vsem prebivalcem države»Pošta Slovenije še naprej ohranja visoko kakovost prenosa poštnih pošiljk, kjer je več kot 96 odstotkov pošiljk korespondence prenesene in vročene v roku D + 1, kar pomeni naslednji delovni dan po sprejemu pisma v prenos.« 

Poglejmo, kakšne spremembe bodo veljale od 1. avgusta, torej od sobote. Za pošiljanje standardnega pisma, težkega do 20 gramov, v notranjem prometu bo po novem treba plačati 0,36 evra (prej 0,34 evra), za navadno pismo do 50 gramov in dopisnico 0,42 evra (prej 0,40 evra) ter za navadno pismo do 100 gramov 0,47 evra (prej 0,46 evra). Pošiljanje tiskovine do 100 gramov bo po 1. avgustu stalo 0,30 evra (prej 0,25 evra). S težo tiskovine narašča tudi porast cene. Največja podražitev je pri tiskovinah, težkih od enega do dveh kilogramov, kjer bo po novem treba plačati 4,36 evra (prej 3,02 evra).

Profimedia

Tudi drugi višajo cene

Z dvigom cen se sicer srečujejo tudi drugi poštni operaterji. Povprečna cena pošiljanja standardnega pisma v državah EU se je recimo v zadnjem letu zvišala z 0,62 evra na 0,66 evra. Najvišja cena pošiljanja pisma prve težnostne stopnje je 1,34 evra na Danskem, najnižja pa na Malti, kjer znaša 0,26 evra. Slovenija je bila doslej z 0,36 evra za prenos standardnega pisma na predzadnjem mestu, za Romunijo.

Stroški za razglednico iz tujine

Glede na to, da bomo Slovenci med dopustom iz držav, kjer bomo na oddihu, pošiljali veliko razglednic, smo tudi preverili, koliko nas bo to stalo. Če bomo recimo iz Hrvaške poslali razglednico (z znamko vred) v Slovenijo, bomo za to odšteli 0,61 evra, iz Črne gore in Nemčije 0,80 evra, iz Srbije pa 0,50 evra.