Slovenija

Izteka se rok za vpis novih delnic Premogovnika Velenje

STA/J.P.
29. 7. 2015, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Potem ko so delničarji Premogovnika Velenje zaradi finančnega prestrukturiranja družbe 9. julija letos na skupščini potrdili dokapitalizacijo podjetja, se danes ob 13. uri izteka rok za vpis novih delnic. Ponudba delnic bo uspešna, če bo s stvarnimi in denarnimi vložki vpisanih in vplačanih skupno 71.603.954 novih delnic.

STA

Dokapitalizacija Premogovnika Velenje je razdeljena na vplačilo s stvarnimi vložki v višini 37,6 milijona evrov in na vplačilo za 34 milijonov evrov denarnih vložkov. Skupno bo izdanih 71.603.954 novih delnic, pri čemer emisijska vrednost ene nove delnice znaša en evro.

Če v roku niso vpisane in vplačane vse ponujene delnice ali če povečanje do 31. decembra letos ni vpisano v sodni register, postane vpis novih delnic neobvezujoč. 

Vplačevanje poteka v dveh krogih. V prvem krogu, ki se je iztekel 22. julija, so imeli prednostno pravico do vpisa novih delnic v sorazmerju s svojimi deleži v osnovnem kapitalu delničarji, ki so na dan 9. julij letos bili imetniki delnic Premogovnika Velenje.

Nove delnice, ki na podlagi prednostne pravice do 22. julija niso bile vpisane in vplačane, pa lahko v drugem krogu, ki se izteka danes ob 13. uri, vpiše in vplača katerikoli delničar. Kot je uprava Premogovnika Velenje zapisala v pozivu k vpisu delnic, je ponudba delnic uspešna, če je v roku s stvarnimi vložki vpisano in vplačano 37.603.954 novih delnic in z novimi denarnimi vložki vpisano in vplačano 34.000.000 novih delnic.

Če v roku niso vpisane in vplačane vse ponujene delnice ali če povečanje do 31. decembra letos ni vpisano v sodni register, postane vpis novih delnic neobvezujoč. V teh primerih se vplačila v roku osmih dni brezobrestno vrnejo vplačnikom.

Delničarji Premogovnika Velenje, ki je od konca marca insolventen, so sicer na zadnji skupščini sprejeli sklep o poenostavljenem zmanjšanju kapitala (s 113,79 na 2,73 milijona evrov) ter povečanju osnovnega kapitala z novimi stvarnimi in denarnimi vložki v višini 71,6 milijona evrov. Mali delničarji so na sprejeti sklep napovedali izpodbojne tožbe, saj se jim obeta iztisnitev.