Slovenija

Cerarju ni uspelo dobiti Milanovića

STA/J.P.
27. 7. 2015, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Premier Miro Cerar je glede najnovejšega poteka dogodkov v zvezi z arbitražno afero pisal hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću. Hrvaškega premierja je v pismu opozoril, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev vprašanja o meji in temelj nadaljnjih dobrih sosedskih odnosov, so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

sta

Slovenski premier je hrvaškemu kolegu izrazil obžalovanje s strani slovenske vlade ob zapletu, ki je nastal zaradi medijskih poročil o domnevnih pogovorih med slovenskim arbitrom in agentko.

Ob tem je v pismu Milanovića spomnil, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško vsebuje ustrezne mehanizme za rešitev nastalega položaja. Tako sta oba vpletena medtem že odstopila, Slovenija pa je že začela s postopkom za imenovanje novega arbitra, je sporočil slovenski premier. Hrvaškemu kolegu je prav tako izrazil pričakovanje glede tega, da bo arbitražno sodišče v polni sestavi čim prej nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo, so v sporočilu razkrili v Cerarjevemu kabinetu.

Cerar je Milanoviću še predlagal, da se v tej zadevi vodi strpna in zadržana politika tako na slovenski kot hrvaški strani, da ne bi dodatno vznemirjali javnosti v obeh državah. Pri tem je Cerar zagotovil, da se slovenska vlada zavzema za nepristransko in neodvisno arbitražo.

Slovenija meni, da mora arbitražno sodišče nadaljevati postopek in izpolniti svoj mandat.

V kabinetu pojasnjujejo, da je Cerar Milanoviću pisal, ker v zadnjih dnevih ni bilo mogoče drugače vzpostaviti stika med obema premierjema. 

Milanović je danes po srečanju z vodji poslanskih skupin v saboru sicer dejal, da so se strinjali, da naj Hrvaška v skladu s pravili mednarodnega prava odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Šlo naj bi za postopek v skladu z dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb.

Slovensko zunanje ministrstvo pa je medtem sporočilo, da se je Slovenija odzvala na navedbe Hrvaške v pismu arbitražnemu sodišču v Haagu, v katerem je Zagreb navajal domnevne okoliščine, ki naj bi pod vprašaj postavile verodostojnost in zakonitost arbitražnega postopka.

V pismu so navedli, da so javno objavljeni transkripti in posnetki komunikacije slovenskega sodnika na arbitražnem sodišču Jerneja Sekolca in slovenske agentke na sodišču Haagu Simone Drenik razkrili kršitev temeljnih načel postopka.

Slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Mirjam Škrk pa je danes v imenu Slovenije arbitražnemu sodišču pojasnila, da se Slovenija ne strinja s stališčem hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić, da bi moralo sodišče takoj ustaviti postopek.

Slovenija meni, da mora arbitražno sodišče nadaljevati postopek in izpolniti svoj mandat, kot je določen v arbitražnem sporazumu, so sporočili iz MZZ in dodali, da Slovenija popolnoma zaupa v integriteto, neodvisnost in nepristranskost članov arbitražnega sodišča in postopka.

Škrkova je ponovila, da bo Slovenija izpeljala postopek imenovanja novega arbitra v skladu z roki, ki jih za tak slučaj predvideva arbitražni sporazum. Slovenija je ob tem pozdravila poziv arbitražnega sodišča obema stranema, da se vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrili ali ogrozili delo arbitražnega sodišča. "Slovenska stran to pomembno določbo arbitražnega sporazuma popolnoma spoštuje", so v sporočilu zagotovili na MZZ.