Slovenija

Na Veliki planini vaja reševanja z obnovljene sedežnice

STA
20. 7. 2015, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Veliki planini bodo danes ob 18. uri izvedli vajo reševanja z obnovljene sedežnice Šimnovec, ki jo bodo predvidoma ta teden tudi uradno zagnali. V vaji bodo poskusno izvedli reševanje več potnikov, ki so obstali na sedežnici kakih pet do deset metrov nad tlemi.

Wikipedia

Kot je pojasnil direktor družbe Velika planina Leon Keder, gre za redno reševalno vajo, ki mora biti na takšnih napravah izvedena enkrat letno. "Odločili smo se, da jo naredimo še pred začetkom obratovanja," je povedal. Reševalno vajo bodo izvedli sodelavci družbe Velika planina in pripadniki Društva Gorske reševalne službe Kamnik, skupno okoli 15 ljudi.

Sedežnica Šimnovec je prenehala z obratovanjem konec leta 2013 po odločbi inšpektorja za žičnice, ki je ocenil, da naprava ne ustreza varnostnim standardom. "Zdaj smo vse to odpravili, jo posodobili in zdaj ustreza vsem zahtevam," je povedal Keder.

Obnova je potekala od letošnje pomladi. Pri tem so zamenjali vse varnostne elemente, sanirali nosilne stebre ter zamenjali motor, elektro krmiljenje in sedeže. Trenutno potekajo tehnični pregledi, ki bodo končani predvidoma do torka, nato pa bo sledil uradni zagon sedežnice.

S sedežnico Šimnovec je zagotovljen prevoz do vrha planine in je nadaljevanje poti obiskovalcev, ki se na planino pripeljejo z nihalko. Slednja je lani prepeljala nekaj več kot 30.000 ljudi.

Sedežnica Šimnovec bo tako kot nihalka obratovala vse leto. V večjem delu leta predstavlja edini dostop do objektov na planini, to so turistične koče, pastirske koče in gostinski objekti.