Slovenija

Dobiček družbe Postojnska jama ostaja nerazporejen

sta/mv
18. 7. 2015, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na današnji skupščini družbe Postojnska jama, katere večinski lastnik je družba Batagel & Co poslovneža Marjana Batagelja, so bili potrjeni vsi predlogi upravnega odbora, ki ga vodi Batagelj. Bilančni dobiček tako ostaja nerazporejen. Postojnska občina je kot manjšinski lastnik predlagala delno delitev dobička in zato napovedala izpodbojno tožbo.

sta

Občinsko podjetje Postojna turizem ima v lasti 25,1-odstotni delež družbe, ki upravlja s Postojnsko jamo, družba Batagel & CO pa 74,9 odstotka delnic. Način ravnanja z bilančnim dobičkom v višini 10,8 milijona evrov je v minulih dneh sprl lastnika.

Medtem ko je upravnemu odboru Postojnske jame, ki ga vodi Batagelj, uspelo s predlogom, da dobiček ostane nerazporejen, je občinsko podjetje predlagalo delitev dobička v višini napovedanega odkupa lastnih delnic, torej maksimalno 3,2 milijona evrov. Tega predloga večinski delničar ni podprl, zato so v Postojni turizem napovedali izpodbojno tožbo.

Batagelj je za STA povedal, da so neizplačani dobički namenjeni velikim investicijam v prihodnje, med njimi je izpostavil predvsem obnovo dotrajanega hotela Jama, ki naj bi prve goste sprejel že prihodnjo pomlad.

Na Občini Postojna pa opozarjajo, da ima družba največ dobička v zgodovini poslovanja, a upravni odbor niti dela tega noče nameniti za plačilo dividend obema družbenikoma. Nasprotovali so tudi pooblastilu upravi za nakup lastnih delnic, saj v tem vidijo način, da bo do deleža iz dobička prišel le Batagel & Co kot večinski lastnik.

"Nakup lastnih delnic namreč pomeni, da Postojnska jama kot družba kupi delnice, in sicer največ deset odstotkov, od dosedanjih lastnikov. Glede na to, da Postojna turizem svojega deleža ne bo zmanjševala, saj bi to pomenilo, da izgubi kontrolni delež, bo za maksimalno 3,2 milijona evrov ta denar lahko prejel v tem primeru samo večinski delničar, ki je v lasti Batagelja in izvršne direktorice družbe Katje Dolenc Batagelj," poudarjajo na občini.

Na občini poudarjajo tudi, da niso dobili pojasnil, zakaj bi bilo treba odkupiti lastne delnice. Po njihovih besedah je dobička "očitno dovolj za nerazumljiv lasten odkup, ne pa tudi za izplačilo dividend". Tudi pri tej točki so zato napovedali izpodbojno tožbo. Hkrati bodo sodišču po potrebi predlagali, da sprejme začasno odredbo, s katero bo zamrznilo izvajanje sklepa do odločitve, saj lahko po njihovem prepričanju nastanejo nepopravljive posledice.

Skupščina je sicer brez glasovanja večinskega delničarja potrdila še odpoklic dosedanjega člana upravnega odbora Mihaela Gajstra ter na njegovo mesto imenovala Teodorja Kocmana, ki bo štiri leta zastopal interese postojnske občine v Postojnski jami.