Slovenija

Slovenija se cvre

Črt Kaker
18. 7. 2015, 05.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenijo je zajel nov, že drugi vročinski val ta mesec, ki bo po napovedih vremenoslovcev trajal še ves naslednji teden. Živo srebro se tako lahko povzpne do novih rekordnih vrednosti. Pristojni prebivalce pozivajo k previdnosti, saj vročinski val močno vpliva na zdravje ljudi in je lahko za nekatere tudi usoden.

Meteolarm

Potem ko nas je lansko poletje zalivalo kot iz škafa in smo sončne, vroče dneve lahko prešteli na prste ene roke, je letos slika povsem drugačna. Sončnih žarkov imamo na pretek, z njimi pa ekstremno vroče poletje, ki nas ne misli še tako hitro zapustiti. Sončno in vroče poletje bo po napovedih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) trajalo še vsaj deset dni.

»Ob koncu tedna in predvidoma tudi naslednji teden bo zelo vroče. Toplotna obremenitev bo velika in se bo zaradi nadaljevanja vročinskega vala še stopnjevala. Najvišje dnevne temperature pa bodo večinoma presegale 35 stopinj Celzija,« so včeraj zapisali na spletni strani Arsa.

Najvišja toplotna obremenitev bo v naslednjih dneh v mestih, še najbolj znosno bo po napovedih vremenoslovcev ob morju. A tudi ob slovenski obali se kaj prida ne boste mogli osvežiti. Morje je imelo včeraj že 28 stopinj, v prihodnjih dneh pa se bo lahko segrelo celo na 30 stopinj Celzija. Najvišja izmerjena temperatura morja na slovenski obali sicer znaša 30,8 stopinje Celzija. Osvežitev bodo tako v naslednjih dneh predstavljala predvsem jezera. Bohinjsko jezero je imelo včeraj 26 stopinj, Blejsko pa 28 stopinj Celzija.

STA

sta

Visoka vrednost ozona

Poleg vročine se moramo paziti tudi visoke koncentracije ozona, ki lahko predvsem na Primorskem preseže opozorilno urno vrednost. Na Arsu ljudem priporočajo, da ob vročih, jasnih in sončnih dneh, ob katerih so povišane koncentracije ozona, prostore zračijo zjutraj in v delu dopoldneva. Popoldne naj ostanejo v zaprtih prostorih, saj so tam koncentracije ozona nižje. Fizičnim dejavnostim na prostem se je treba izogibati. Če že, jih je najbolje izvajati zjutraj, ko so koncentracije ozona nižje. Te so sicer najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. in 19. uro. Vdihavanje ozona lahko pri bolj občutljivih osebah vodi do težkega dihanja, tesnobe v prsnem košu, kašljanja in pekočega občutka v očeh. Poleg tega lahko poslabša mnoge kronične bolezni.

Poskrbimo za starejše in otroke

Na vročino so še zlasti občutljivi otroci, starejši in bolniki, pri katerih lahko pride do zdravstvenih zapletov. Kot je zapisano na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, med zdravstvene težave, ki lahko nastopijo po daljšem obdobju vročine, spadajo kožni izpuščaji, vročinski krči in izčrpanost, kratkotrajna izguba zavesti oz. omedlevica ali celo vročinska kap. Zato je še kako pomembno, da preprečujemo obremenitev telesa s toploto. To storimo tako, da ponoči, zgodaj zjutraj in zvečer zračimo prostore, da se, kolikor je le mogoče, zadržujemo v zaprtih in hlajenih prostorih. Kot že omenjeno, omejimo fizično aktivnost na prostem, izvajamo jo v jutranjih in večernih urah. Pomembna je tudi prehrana. Ta naj bo po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje čim bolj »lahka«, uživamo pa jo v manjših obrokih.

Meteoalarm

Peklensko tudi pri sosedih

Vročinski val je zajel tudi sosednje države. Za tiste, ki se v teh dneh odpravljate na zasluženi oddih na Hrvaško, velja omeniti, da so hrvaški meteorologi za danes in jutri razglasili rdeči alarm za skoraj celotno območje države, saj napovedujejo temperature zraka, ki bodo nevarne za ljudi. Od sobote do ponedeljka ponekod po državi napovedujejo tudi več kot 38 stopinj Celzija, posebej na skrajnem vzhodu države, v Slavoniji in v notranjosti Dalmacije. Tudi na ohladitev v morju lahko kar pozabite, saj bo temperatura morja v naslednjih dneh tako kot pri nas dosegla 30 stopinj Celzija in več. Podobno vroče bo v sosednji Italiji, Avstriji in na Madžarskem. V naši zahodni sosedi so meteorologi prav tako razglasili rdeči alarm, poleg vročine pa so opozorili na možnost toče.