Slovenija

Občina mora vrniti 890 tisoč evrov

Petra Rupnik
17. 7. 2015, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Koprsko sodišče je odločilo, da mora Občina Izola podjetju Riba vrniti 890.000 evrov. Riba je od občine kupila zemljišče, ki bi ga morala občina komunalno opremiti, a tega ni naredila. Zato je Riba odstopila od pogodbe in zahtevala kupnino nazaj.

STA

Sodba še ni pravnomočna, saj so na občini že napovedali pritožbo.

Riba je leta 2009 kupila zemljišče v industrijski coni, ker je želela postaviti obrat za predelavo rib. Jeseni 2010 je s tedanjim županom Tomislavom Klokočovnikom podpisala še aneks z določilom, da bo občina zemljišče tudi komunalno opremila. Za novega župana Igorja Kolenca pa je bil aneks, sklenjen nekaj dni pred volitvami, ničen.

Občina Izola je zaradi podpisa aneksa z Ribo kazensko ovadila nekdanjega župana Klokočovnika.

V Ribi so občino skoraj tri leta zaman pozivali, naj izpolni svoje obveznosti, leta 2013 pa so odstopili od pogodbe, a na koncu ostali brez zemljišča in brez že plačane kupnine. Poskusi, da bi se sprti strani poravnali, niso uspeli, sodišče pa je zdaj dalo prav Ribi. Občina bo morala po sodbi plačati še za skoraj dve leti zamudnih obresti in 17.000 evrov sodnih stroškov. V Ribi so po besedah odvetnika Valterja Bogataja zadovoljni in so takšno odločitev tudi pričakovali. Med stranema je sicer odprta še dodatna tožba. Riba je občino tožila tudi za odškodnino zaradi izgubljenega dobička. Sodišče je po besedah odvetnika Bogataja to tožbo začasno izločilo, dokler prva tožba ne bo pravnomočna.