Svet

Cipras po uporu v parlamentu preoblikoval vlado

sta/mv
18. 7. 2015, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grški premier Aleksis Cipras je dan po uporu dela poslancev svoje stranke, ki so v parlamentu glasovali proti prvemu paketu reform in varčevalnih ukrepov v zameno za tretji paket finančne pomoči, preoblikoval svojo vlado. Med drugim se je znebil ministra za energijo Panajotisa Lafazanisa.

Reuters

Cipras želi s preoblikovanjem vlade dokazati mednarodnim posojilodajalcem, da ima vajeti trdno v rokah. Lafazanis je pripadal skrajno levi frakciji Sirize, ki je vztrajno zahtevala izstop Grčije iz območja evra. Cipras je odstavil tudi namestnika obrambnega ministra, ki je bil blizu Lafazanisu.

Grški premier je imenoval tudi nova državna sekretarja na finančnem in zunanjem ministrstvu. Njuna predhodnika sta odstopila zaradi dogovora o pomoči, ki so ga Grki na referendumu sicer v zelo podobni obliki zavrnili.

Lafazanisa je na ministrstvu za energijo zamenjal dosedanji minister za delo Panos Skurletis, sicer tesen zaveznik Ciprasa.

Novi člani Ciprasovega kabineta bodo prisegli v soboto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cipras je vlado preoblikoval le nekaj ur po tistem, ko so članice EU Grčije odobrile kratkoročno, premostitveno pomoč s sedmimi milijardami evrov iz evropskega proračuna, mehanizma za finančno stabilnost EFSM.

Grški poslanci so v četrtek potrdili prvi reformni paket, ki so ga v zameno za tretji paket finančne pomoči zahtevajo evropski posojilodajalci, vendar se je Ciprasu zgodil upor, ki je oslabil njegovo vlado. Proti ukrepom je glasovalo 32 od 149 poslancev Sirize, še šest pa se jih je vzdržalo. Cipras se je tako moral zanesti na glasove opozicijskih poslancev.