Slovenija

Nekdanji sodnik Škoberne zaradi nezakonitega pripora zahteva 30.000 evrov

STA/J.P.
10. 7. 2015, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanji celjski okrožni sodnik Milko Škoberne od države zahteva 30.000 evrov, saj da mu je 21-dnevni pripor, odrejen nezakonito, povzročil duševne bolečine. Državno pravobranilstvo mu ponuja slaba dva tisočaka, na kar pa Škoberne ne pristaja. Tudi današnji poskus poravnave se je zelo hitro končal.

STA

Škoberne pravi, da je bil že prihod policistov na njegov dom 26. januarja 2011 in njihov odnos poniževalen do njega, počutil se je ogroženega in napadenega. Ko so se okoli hiše začeli zbirati novinarji, fotografi in snemalci, ga je policist peljal okoli hiše, da so ga ujeli v svoje objektive, je danes pojasnjeval sodnici svojo izkušnjo in zatrdil, da je nesramnost, ki so jo pokazali policisti, brez primerjave.

Na preiskovalnega sodnika, ki mu je odredil pripor, je bil zelo jezen, da je poslovnik državnega zbora postavil pred ustavo, je nadaljeval. Zaradi tega in tudi prepričanja, da očitanega kaznivega dejanja ni storil, se je znašel v hudi stiski, počutil se je ponižanega.

V priporu so njega, sicer zelo družabnega človeka, kot je poudaril, popolnoma osamili. Ko pa se je odpravil na sprehod, je ves čas poslušal številna zmerjanja in grožnje. Vse to dogajanje mu je povzročalo nespečnost, zavračal je hrano, zaradi razmer v priporu so se mu pojavile zdravstvene težave, je povedal.

Škoberne je prvi pravnomočno obsojen sodnik v zgodovini Slovenije. 

Tudi njegov ugled je bil s priporom poteptan, je nadaljeval nekdanji sodnik. Pred priprtjem je namreč opravljal številne funkcije, poleg sodniške je bil član volilnih komisij, nadzoroval je tudi volitve v tujini, bil je v organih raznih organizacij, tudi košarkarskega kluba, kot matičar je poročil okoli 1200 parov, med drugim sedanjega predsednika vlade Mira Cerarja, se je pohvalil danes.

Po prihodu s pripora pa je bil popolnoma degradiran, nihče se ni želel družiti z njim, številnih funkcij ni mogel več opravljati, tudi branje člankov o njem mu je povzročilo posebno travmo. Zaradi teh okoliščin se je prej odprt, vesel in družaben človek zaprl vase, za več mesecev se je zaprl v hišo in tudi danes še vedno ni enak, pa sta posledice priprtja danes pojasnila Škobernetova žena in sin.

Škoberne je bil konec januarja 2011 priprt v neskladju z zakonom in ustavo, saj je državni zbor pripor potrdil šele nekaj dni po tem, ko je preiskovalni sodnik zoper Škoberneta pripor odredil.

Škoberne je prvi pravnomočno obsojen sodnik v zgodovini Slovenije. Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil decembra 2013 zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja obsojen na pet let in pol zapora ter plačilo 19.622 evrov kazni. Višje sodišče je zaporno kazen znižalo za šest mesecev. Zoper pravnomočno sodbo višjega sodišča se Škoberne brani z zahtevo za varstvo zakonitosti. Zaradi obsodbe ga je državni zbor konec novembra lani razrešil s sodniške funkcije.

Na Okrajnem sodišču v Mariboru pa je bil decembra lani spoznan za krivega še krive izpovedbe. Sodnica mu je dodelila dodatnega pol leta zapora, Škoberne pa je takrat napovedal pritožbo.