Svet

Turčija aretirala 21 domnevnih pripadnikov IS

STA/J.P.
10. 7. 2015, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Turčija je v obsežni operaciji danes še pred zoro v številnih mestih aretirala 21 ljudi, za katere sumi, da so pripadniki skrajne džihadistične skupine Islamska država. Med njimi so tudi trije tujci, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je osumljence aretirala na več naslovih v Istanbulu, pa tudi v provinci Sanliurfa v bližini sirske meje, ter v provinci Mersin in Kocaeli vzhodno od Istanbula.

Zahodne države so Turčijo že večkrat obtožile, da ne naredi dovolj za ustavitev vala džihadistov, ki skušajo prečkati 911 kilometrov dolgo mejo s Sirijo.

Vsi so osumljeni, da so pomagali džihadistični skupini rekrutirati ljudi iz Evrope. Tujci, čigar narodnost še ni znana, so nameravali prečkati mejo s Sirijo.

Gre za največjo operacijo zoper domnevne pripadnike IS v Turčiji ter prve aretacije v Istanbulu.

Nalogi za aretacijo so bili izdani za najmanj 30 osumljencev, policija pa je ob aretacijah zasegla dve lovski puški, naboje in vojaške uniforme, pa tudi dokumente, ki pripadajo IS ter elektronske naprave.

Zahodne države so Turčijo že večkrat obtožile, da ne naredi dovolj za ustavitev vala džihadistov, ki skušajo prečkati 911 kilometrov dolgo mejo s Sirijo.

Turčija ostro zavrača obtožbe in pojasnjuje, da dela vse za varnost meje s Sirijo, ter nasprotno obsoja Zahod, da ne igra svoje vloge pri prevzemanju bremena v skrbi za 1,8 milijona beguncev iz Sirije.

Turške oblasti so sicer v minulih mesecih aretirale več domnevnih pripadnikov milic, še navaja AFP.