Slovenija

Za stečaj družbe Kolosej zabavni centri tudi NLB

STA/J.P.
10. 7. 2015, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Potem ko je ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave družbe Kolosej zabavni centri vložil upravitelj Bojan Klenovšek, se je za to odločila tudi NLB, z 12,9 milijona evrov sicer največja upnica družbe. Tako kot upravitelj tudi NLB ugotavlja, da ni pogojev za uspešno prisilno poravnavo, zato sodišču predlaga, da začne stečaj.

Arhiv Svet24

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so prepričani, da obstaja manj kot 50-odstotno verjetnost, da bo izvedba načrta finančnega prestrukturiranja omogočila kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost družbe. Manj kot 50-odstotna je tudi verjetnost, da bodo upnikov zagotovljena boljša poplačila kot v primeru stečaja.

NLB je tudi prepričana, da lahko družba Kolosej zabavni centri (ta se ukvarja z dejavnostjo prikazovanja filmov) obveznosti izpolni v večjem deležu, kot ga ponuja s prisilno poravnavo, izhaja iz današnje objave na spletni strani Ajpesa.

NLB med razlogi za ustavitev prisilne poravnave in začetek stečaja navaja tudi odpoved najemne pogodbe za lokal Loggia v Kopru ter neizvedbo digitalizacije kinodvorane v Kinu Komuna, po kateri ne gre pričakovati v načrtu predvidenih prihodkov. 

NLB sodišču predlaga, da postavi izvedenca finančne stroke, ki naj oceni, kolikšna je uresničljivost načrta finančnega prestrukturiranja. Poleg tega naj oceni, ali bo Kolosej uspel izpolniti obveznosti in bo po izvedbi načrta prestrukturiranja plačilno sposoben, kolikšna je verjetno za to ter ali so s prisilno poravnavo zagotovljeni ugodnejši pogoji plačila navadnih terjatev upnikov kot v primeru stečaja.

Kot navajajo v NLB, je dolžnik zamolčal, da je lastnik nepremičnine v Kopru (prej je bila v uporabi kinematografskega podjetja Globus Koper), čeprav ima ta visoko ceno (približno 290.000 evrov); če bi se ta upoštevala v načrtu finančnega prestrukturiranja, bi lahko Kolosej obveznosti izpolnil v večjem deležu.

NLB med razlogi za ustavitev prisilne poravnave in začetek stečaja navaja tudi odpoved najemne pogodbe za lokal Loggia v Kopru ter neizvedbo digitalizacije kinodvorane v Kinu Komuna, po kateri ne gre pričakovati v načrtu predvidenih prihodkov. Dolžnik je namreč iz teh dveh naslovov gradil poplačilo upnikov.

Upniki so do Koloseja zabavni centri prijavili za 42,3 milijona evrov terjatev, od tega jih je Klenovšek priznal za 41,4 milijona evrov. Največja upnica je z 12,9 milijona evrov NLB, sledi ji Gorenjska banka z 8,7 milijona evrov. Med večjimi upniki sta še Raiffeisen banka (štiri milijone evrov) in družba Kolosej kinematografi (2,5 milijona evrov), izhaja iz osnovnega seznama preizkušanih terjatev.