Slovenija

Braslovčani pred vlado s traktorji protestirali zaradi načrtovane umestitve hitre ceste

STA
8. 7. 2015, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Civilna iniciativa Braslovče je v sodelovanju s civilno iniciativo Šmartno ob Paki danes protestirala v Ljubljani zaradi načrtovane umestitve hitre ceste v okviru tretje razvojne osi skozi braslovško občino. Okoli 100 protestnikov je pred vlado, kamor so prišli tudi s traktorji, opozarjalo, da bodo uničena najboljša kmetijska zemljišča.

STA

Protestniki so pred vlado opozarjali na po njihovem mnenju nesmiselne rešitve ministrstva za okolje. Umestitev hitre ceste F2-2 je po njihovem mnenju namenjena le kratkoročnemu doseganju političnih učinkov in nekaterih lokalnih interesov ozkega kroga ljudi. Vlada Mira Cerarja pravi, da je etična, vendar pa po mnenju braslovškega župana Branimirja Strojanška dela neetično in nezakonito. "Taka vlada v krizi ni legitimna in ne sme biti predstavnik naših interesov," je dejal.

Cesto bi morali po mnenju protestnikov v prostor umestiti kje drugje, in ne skozi Braslovče. Opozarjajo predvsem, da trasa hitro cesto umešča po najboljših kmetijskih zemljiščih. Od vlade so zahtevali, da ravna kot dober gospodar in upošteva vse strokovne argumente in prekliče postopek javne razgrnitve hitre ceste. Hmelj izvažamo že stoletja in pokleknili ste pred Velenjem, so protestniki s transparenti sporočali vladi.

STA

Predstavnik Civilne iniciative Braslovče Urban Jeriha je dejal, da so ministrstvo za okolje in prostor od aprila že štirikrat obvestili o vseh nepravilnostih v študiji vrednotenja. "Ministrstvo nam doslej še ni prisluhnilo, zato smo prišli obvestit celotno vlado in premierja Mira Cerarja, da izvedo, da trasa ni optimalna," je poudaril.

Po njegovih ocenah je ogroženih 116,4 hektara kmetijskih zemljišč, ki so v Sloveniji najboljša po pedoloških kriterijih. Izguba teh zemljišč bi predstavljala veliko škodo v nacionalnem merilu, saj gre za strnjena zemljišča, ki so namenjena izvozno naravnani panogi. Vlada mora po njegovem mnenju oceniti, kaj je za Slovenijo bolj pomembno. "Ali 116,4 hektara najboljših kmetijskih zemljišč ali en hektar zakisanih zemljišč," je še dejal.

Protestnike je nagovoril tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, ki se je strinjal, da bodo z umestitvijo načrtovane hitre ceste uničena najboljša kmetijska zemljišča, kar je treba preprečiti.

STA

Na shodu so prebrali peticijo, ki jo so jo skupaj s podpisi predali vladi. Protestniki, ki se jim je pred vlado pridružil tudi poslanec ZL Matjaž Hanžek, so danes odšli tudi pred prostore kmetijskega ministrstva, kjer jih je sprejel minister Dejan Židan, ki podpira njihova prizadevanja za ohranitev kmetijskih zemljišč.

Kmetijsko ministrstvo razume, da tudi Velenje in Koroška potrebujeta dobre prometne povezave, vendar ne razume, da se kot najmanj pomembne ščiti kmetijska zemljišča. "Teh je v Sloveniji malo, predvsem zelo dobrih," je po srečanju dejal Židan. Kot minister je bil na glasovanju o umeščanju preglasovan, kljub temu pa bo sporočila iniciativ prenesel predsedniku vlade. "Kako pa se bo ta odločil, pa ni v moji moči," je dodal.

STA

Medtem pa so z ministrstva za okolje in prostor sporočili, da umeščanje tretje razvojne osi v prostor poteka že dobrih deset let, cesta pa je vitalnega pomena za ohranitev in nadaljnji razvoj Koroške. Vlada je ocenila, da je treba desetletno umeščanje zaključiti in da je smiseln kompromis načrtovanje nove ceste po varianti F2-2. V okviru javne razgrnitve ima javnost pravico dajati pripombe in predloge še do 12. julija.