Svet

Župan priznal, da je terorist

R.T.
8. 7. 2015, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Rodrigo Duterte, župan filipinskega mesta Davao, si je s svojimi kontroverznimi načini boja proti kriminalu prislužil vzdevek Kaznovalec. Čeprav je vladni uradnik, so njegove metode sporne – kritike namreč dežujejo z vseh koncev sveta.

Twitter

V Davau pa velja za junaka. V času svojega sicer dolgega mandata je povsem preoblikoval mesto, ki je bilo znano kot filipinska prestolnica umorov. Danes namreč velja za najbolj mirno mesto v Jugovzhodni Aziji.

Twitter

Oko za oko, zob za zob

Kaznovalec je stripovski lik, ki je prerastel na filmska platna. V boju proti zločinu ne izbira sredstev. Isto bi bilo mogoče reči tudi za Duterteja. Čeprav ni odkrito priznal, da je vpleten v ugrabitve in usmrtitve raznih zločinskih vodij v Davau, je z nekaterimi kontroverzni komentarji in s pozivi, da ljudje pravico vzamejo v svoje roke, številne prepričal, da je Kaznovalec iz mesa in krvi. »Če se ukvarjate z nelegalnimi posli, če ste kriminalec ali del sindikata, ki preži na nedolžne, lahko postanete žrtev atentata,« je dejal leta 2009. Tri leta pozneje je na novinarski konferenci ponudil 108.000 evrov za glavo nekega vodje tolpe in še 20.000 evrov bonusa, če mu jo prinesejo v trobi z ledom, da ne bo preveč smrdela. Prebivalci mesta Davao so navdušeni, saj dajo več na rezultate kot na same metode. Ulice mesta so varne ob katerikoli uri, njegovi podporniki pa župana pozivajo, da kandidira za predsednika.

Twitter

Župan naj bi bil povezan s skupinoOdredi smrti.

Odredi smrti

Župan naj bi bil povezan s skupino Odredi smrti, ki v mestu ugrablja in usmrčuje razpečevalce droge, člane tolp in druge prestopnike. Samo med leti 2005 in 2008 je tako izginilo več kot sedemsto ljudi, s katerimi naj bi opravila ravno ta skupina. Duterte njihovih metod javno sicer ni nikdar propagiral, vendar pa jih tudi ni obsodil.

Od župana do predsednika

Lani, ko je Filipine prizadel tajfun Haiyan, je varnostne sile pozval, naj streljajo na roparje. Podobno je februarja letos na novinarski konferenci dejal, da bi z veseljem usmrčeval tihotapce. To pa so zgolj uradne novice. Govori se namreč o veliko bolj brutalnih dejanjih. Tako naj bi župan tihotapca z drogo vrgel s helikopterja. Ravno droga je tista, s katero se je Duterteju mogoče najbolj zameriti. Ni pa videti, da bi se župan svojih dejanj pretirano kesal: »Priznam, da sem 100-odstotni terorist, vendar pa teroriziram le preprodajalce droge, tolpe in druge kriminalce.« S svojim brezkompromisnim odnosom se je nekdanji tožilec priljubil večinskemu prebivalstvu mesta Davao. Številni ga zato pozivajo, da bi leta 2016 kandidiral za predsednika Filipinov. Čeprav Duterte idejo zavrača, so njegovi podporniki zbrali že štiri milijone podpisov, da bi prepričali svojega Umazanega Harryja, kot mu pravijo.