Kultura

Filmski festival v Motovunu slavi polnoletnost

STA
8. 7. 2015, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Filmski festival v Motovunu, ki bo v istrskem mestecu na griču potekal med 25. in 29. julijem, letos slavi polnoletnost. Direktor festivala Igor Mirković je napovedal, da bodo v glavnem programu prikazali 22 filmov, ki bodo predstavljali refleksijo različnosti. Iz Slovenije bo v programu kratkometražcev prikazan film Luči mesta Klemna Dvornika.

www.motovunfilmfestival.com

Mirković je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da so v glavni program uvrstili filme, ki prihajajo iz Evrope in drugih držav. Z njimi želijo pokazati, kako različna, geografsko in estetsko, je lahko svetovna kinematografija. Ob 18-letnici so v glavni program uvrstili tudi veliko filmov, ki se dotikajo odraščanja. Po drugi strani bodo prikazali tudi nekaj filmov, označenih kot neprimernih za mlajše od 18 let, v skladu s festivalskimi akcijami, ki se bodo navezovale na to, kaj mladoletni smejo oziroma ne smejo početi.

Novost letošnje izdaje je, da so v glavni festivalski program poleg nekaterih izbrancev festivalov uvrstili filme, za katere na večjih evropskih filmskih festivalih niso pokazali pretiranega zanimanja. Med prepoznavnejšimi si bo v Motovunu letos mogoče ogledati Poštarjeve bele noči Andreja Končalovskega in uspešni hrvaški film Zenit v režiji Daliborja Matanića, ki je nastal v koprodukciji s Slovenijo in Srbijo.

V Motovunu bodo prvič ponudili program za televizijske serije, ki v minulih letih dosegajo izredno popularnost in so trenutno po Mirkovićevih besedah najvitalnejše področje filmske produkcije. Fokus festivala bo letos na francoskih filmih, ki bodo zastopani v vseh festivalskih programih. Francoskemu filmu bodo poklonili tudi z retrospektivo, ki so jo poimenovali Brutalni Francozi in bo posvečena avtorjem novega francoskega ekstremizma, kot sta Francois Ozon in Gaspar Noe.

Poklonili se bodo tudi 20-letnici danske dogme, z izborom kultnih filmov, ki so nastali v sklopu gibanja Dogma 95, katerega predstavnika sta Lars Von Trier in Thomas Vinterberg. Program Bog pomagaj! bo ponudil izbor dokumentarcev na temo verskega fanatizma, program Motovunski kratki pa prinaša izbranih 20 filmov, med katerimi bo tudi Dvornikov Luči mesta.

Častna festivalska nagrada 50 let, ki jo organizatorji poklanjajo ustvarjalcem, ki so pol stoletja svojega dela posvetili filmu, bo v letošnjem jubilejnem letu ostala "v hiši". Prejel jo bo dolgoletni umetniški direktor festivala in režiser Rajko Grlić. V sklopu festivala bodo najboljšemu filmu iz glavnega programa podelili propeler Motovuna, tričlanska mednarodna žirija bo podelila nagrado FIPRESCI, lanski nagrajenec pa bo izbral tudi zmagovalni film v kategoriji kratkometražcev.

Filmski ustvarjalci bodo že pred začetkom festivala zasedli Motovun in se udeležili katere od filmskih delavnic za profesionalce. Eno bodo organizirali v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom (SFC). Kot je pojasnil direktor SFC Jožko Rutar, gre za delavnico razvoja filmskih projektov v sklopu slovensko-hrvaško-italijanske razvojno-edukativne platforme RE-ACT. Rutar je dodal, da se bosta letos simbolno, s kolesarskim podvigom med Portorožem in Motovunom in obratno, povezala Motovunski filmski festival in Festival slovenskega filma. Ta bo v Portorožu, prav tako 18., potekal med 15. in 20. septembrom.