Slovenija

Poslanci bodo danes obravnavali paket volilne zakonodaje

M.J.
17. 6. 2015, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poslanci bodo danes na nadaljevanju redne junijske seje opravili splošno razpravo o paketu volilne zakonodaje, ki med drugim predvideva, da na volitvah ne bodo mogle kandidirati osebe, pravnomočno obsojene na nepogojno kazen zapora, daljšo od pol leta. Pri spremembi volilne zakonodaje pa bo moral DZ upoštevati tudi odločbo ustavnega sodišča.

STA

Potem ko je državni zbor na izredni seji zavrnil paket volilnih zakonov, ki so jih predlagali v ZaAB, so poslanci SMC, DeSUS, SD in ZaAB vsebinsko uskladili nov predlog sprememb volilne zakonodaje, ki ureja pogoje kandidature za različne funkcije. Gre za predloge novel zakonov o volitvah v državni zbor, o poslancih, o vladi, o volitvah predsednika republike in o državnem svetu.

Pri sprejemanju zakonodaje pa bodo morali poslanci upoštevati nedavno odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo neustavnost zakona o poslancih ter DZ naložilo, naj v enem letu odpravi pravno praznino. Ustavni sodniki so ugotovili, da poslancu, ki mu je prenehal mandat, ne zagotavlja učinkovitega sodnega varstva.

V koalicijskih strankah so že napovedali, da bodo neskladje odpravili v okviru sedanjih sprememb zakonodaje. Po mnenju vladne službe za zakonodajo že sedanji predlog novele zakona o poslancih ustrezno ureja pravno varstvo zoper odločitev DZ o prenehanju mandata, bi pa veljalo še izrecno urediti, kakšne posledice ima vložitev pritožbe.