Slovenija

Sumljive smrti naših otrok

Črt Kaker
17. 6. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V poročilu, ki ga je že pred časom naročila zdravniška zbornica, naj bi bilo zapisano, da je v času trajanja otroške srčne kirurgije na ljubljanski pediatrični kliniki »zaradi strokovnih napak klinike, ki je to do zdaj uspešno prikrivala«, umrlo 33 otrok. Ljubljanski klinični center informacij ne daje, na zdravniški zbornici pa zatrjujejo, da poročila še niso prejeli.

STA

Primer Radan je v preteklih tednih razkril vse težave in rane slovenskega zdravstva. Nova afera, ki jo razkriva Portal Plus, namreč poroča, da naj bi v šestih letih, kolikor je na pediatrični kliniki trajal program otroške srčne kirurgije, umrlo 33 otrok. Eden izmed naših sogovornikov, ki dobro pozna dogajanje na pediatrični kliniki, pa nam je dejal, da se boji, da je število umrlih otrok še večje od 33.

Sumljive smrti

Vsaj deset smrti naj bi bilo po poročanju portala posledica tako imenovanih strokovnih napak pediatrične klinike, ki je vse to do danes uspešno prikrivala. Vse to naj bi bilo črno na belem zapisano v poročilu mednarodnega nadzora, v katerem so bili Andrej Robida, Metka Derganc, Igor Gregorič ter nizozemska strokovnjaka Tjark Ebels in Mark Hazekamp.

STA

Številni zdravniki so že leta 2012, po tragičnem incidentu, ko je zaradi zapletov po operaciji novorojenčka s sindromom hipoplastičnega levega srca mladi pacient umrl, opozorili na težave in nepravilnosti pri otroškem kardiokirurškem programu v UKCL. Leto pozneje so se zaradi težav, ki so spremljale program otroške kardiokirurgije na pediatrični kliniki, odnosi med kardiologi in intenzivisti na eni strani ter vodstvom na drugi strani močno zaostrili.

Ogorčeni starši na lastno pest v Izrael

Po pričanju staršev obolelih otrok, ki smo jih pridobili v uredništvu, so zadnja tri leta odnosi na srčni kirurgiji povsem skrhani. Nekateri starši ne vidijo več izhoda in so na lastno pest začeli zbirati denar za operacijo v tujini. Po naših neuradnih informacijah naj bi ena družina v kratkem otroka na svoje stroške odpeljala na samoplačniško operacijo v Izrael.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na ljubljanski UKC, kjer pa so nam dejali, da je pravi naslov za odgovor Zdravniška zbornica Slovenije, ki je odredila mednarodni nadzor. »V UKC Ljubljana, dokler ne bomo dobili uradnega dokumenta (poročila Mednarodnega nadzora nad programom otroške srčne kirurgije), rezultatov nadzora ne moremo komentirati in v zvezi s tem ne dajemo izjav za medije,« so nam še zapisali v elektronskem sporočilu.

STA

Kje je poročilo?

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je včeraj zagotovil, da zbornica poročila še nima, da pa je bil s podobnimi podatki v preteklosti že seznanjen. »To pa sem že slišal, že pred enim letom so krožile take številke, in prav zaradi tega je ministrstvo za zdravje tudi zahtevalo ta strokovni nadzor,« je včeraj izjavil Možina. Če neuradne informacije o vsebini poročila ekspertne skupine držijo, to kaže, da program ni potekal v optimalnih okoliščinah, dodaja Možina.

»Kako je potekal ta program v Ljubljani, bomo izvedeli, ko dobimo poročilo,« je dodal predsednik zdravniške zbornice, ki računa, da bo poročilo dobil v prihodnjih dneh. Ob tem je poudaril, da so na zbornici do mednarodne komisije zelo zahtevni, saj zaradi odmevnosti primera pritiskajo na komisijo, da bi kar v najkrajšem času dostavila to poročilo.

Na včerajšnje dogajanje se je odzval tudi strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki je poudaril, da o informacijah, ki krožijo, ne ve ničesar, ker tudi uradno o ugotovitvah strokovnega nadzora zdravniške zbornice ni znano še nič.