Slovenija

Poskusa umora obtoženi nekdanji pripadnik JLA 'se živ Slovencem nikoli ne bo predal'

STA/G.G.
22. 5. 2015, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novomeško okrožno sodišče je po dveh desetletjih le uspelo vročiti obtožnico upokojenemu stotniku srbske vojske in nekdanjemu pripadniku JLA Dragomirju Grujoviću. Srbski državljan je obtožen vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo in poskusa umora tedanjega poveljnika skladišča JLA v Mokronogu Branimirja Furlana, danes brigadirja SV.

Youtube/Glas Zapadne Srbije

Grujović je obtožnico prejel prejšnji četrtek, nanjo v osmih dneh lahko vloži ugovor, zato ta danes še ni pravnomočna, predobravnavni narok pa tako še ni razpisan. Je pa Grujović, ki živi v srbskem Čačku, za srbski časopis Kurir zatrdil, da "se živ Slovencem nikoli ne bo predal".

Zgodba sega v konec junija 1991, v čas vojne za Slovenijo. Furlan je po zapisih različnih virov takrat poveljeval skladišču JLA v Mokronogu, kjer je bilo shranjenih več kot sedem milijonov litrov goriva, pa tudi orožje Teritorialne obrambe (TO). Furlan je skladišče želel predati TO, čemur se je zoperstavil takrat višji vodnik Grujović, ki je v mokronoškem skladišču služil od leta 1980. Furlana je trikrat ustrelil in prevzel poveljevanje skladišču.

Furlanu in nekaj vojakom je uspelo pobegniti, Grujović pa je še nekaj dni grozil, da bo razstrelil skladišče, zaradi česar so tudi evakuirali del Mirnske doline. Kurir poroča, da so Grujovića v Jugoslovanski ljudski armadi (JLA) kmalu zatem izredno povišali v poročnika zaradi "izjemne požrtvovalnosti in izkazan pogum". Nato so ga premestili v domači Čačak, kjer se je leta 2005 tudi upokojil na položaju stotnika.

Furlan pa je pred leti postal namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV), danes pa služi kot pomočnik poveljnika Združenega poveljstva sil Nata v Neaplju. To je ena višjih dolžnosti slovenskih častnikov v tujini, so pojasnili v SV.

Kot pravijo na novomeškem okrožnem sodišču, je tožilstvo obtožnico na njihovo sodišče vložilo 2. novembra 1994. Očitajo mu storitev kaznivega dejanja vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo in storitev kaznivega dejanja poskusa umora po leta 1991 veljavnem kazenskem zakoniku SFRJ.

Obtoženi je bil po navedbah novomeškega sodišča ves čas postopka nedosegljiv in njegovo bivališče ni bilo znano, zato so mu bili odrejeni pripor, tiralica in mednarodna tiralica, kasneje pa izdan še evropski nalog za prijetje in predajo. Kljub temu Grujovića niso izsledili in prijeli.

Do obtoženega so prišli z mednarodno pravno pomočjo, po pridobitvi podatkov, ki so jih sodišču poslali tuji organi, pa so Grujoviću tudi poslali obtožnico.