Slovenija

Telekom Slovenije: Prodaje ne bo

Črt Kaker
12. 5. 2015, 06.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Neuradno: Naš največji kos državne srebrnine bo očitno še naprej molzla politika. Premier Cerar suhoparno molči.

Arhiv Svet24

Potem ko so se pojavile informacije, da naj bi sklad Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo, in nemški Telekom delovala usklajeno, s ciljem izigrati prodajo Telekoma, informacije, da prodaje ne bo, ne presenečajo. Vprašanje je, kaj zdaj s Telekomom.

Telekom Slovenije država prodaja že več kot desetletje. Menjale so se vlade, odhajali so ministri, Telekom pa je molzna krava vsakokratne oblasti, in kot kaže, bo tako tudi ostalo.

Nemški Telekom se na zadnji razpis za prodajo Telekoma Slovenije ni prijavil. 

Odkar je politika začela omenjati prodajo Telekoma Slovenije, je bil glavni favorit za nakup našega največjega telekomunikacijskega podjetja nemški Deutsche Telekom. Nemški gigant obvladuje telekomunikacijski trg v večini sosednjih držav in pričakovati je bilo, da bo svoje lovke prej ali slej stegnil tudi proti Sloveniji, ki zavzeto prodaja svoje premoženje. A nemški Telekom se na zadnji razpis za prodajo Telekoma Slovenije ni prijavil. Edini, ki je oddal zavezujočo ponudbo, je bil britanski sklad tveganega kapitala Cinven, ki ima sedeže na otočku Guersey, ki velja za eno zadnjih davčnih oaz v Evropi, upravlja pa predvsem kapital britanskih pokojninskih skladov.

Špekulativno nižanje cene

Da je bil Cinven edini, ki je oddal zavezujočo ponudbo, pravzaprav niti ni tako pomembno, veliko bolj šokantna je bila cena, ki jo je sklad ponudil. Za delnico so namreč pripravljeni odšteti le med 105 in 115 evri. Nizka ponudba je povzročila strm padec vrednosti delnic Telekoma Slovenije. Dan po oddaji ponudbe, sredi aprila, je delnica s 128 evrov padla na 118. V zadnjem mesecu je delnica zaradi, po mnenju poznavalcev razmer, razočaranja prodajalcev in raznih špekulacij pristala na 113 evrih. Ob tem velja spomniti, da je bilo še meseca februarja na Ljubljanski borzi za delnico Telekoma Slovenije treba odšteti nekaj manj kot 150 evrov.

Potem ko je Cinven, ki ga nikakor ne moremo opredeliti kot strateškega vlagatelja, saj podjetje, ki ga kupi v nekaj letih, proda, oddal ponudbo, so mnogi začeli razmišljati, da sklad špekulativno niža ceno Telekoma. Če je temu res tako, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!